Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

"Διακήρυξη πολέμου στη Μεσόγειο" η απαγόρευση απόπλου του "Στολίσκου ΙΙ"


“Η απαγόρευση που έκανε στη Μεσόγειο η ελληνική κυβέρνηση, είναι μία διακήρυξη πολέμου στη θάλασσα της Μεσογείου. Είναι μία απόφαση, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό δίκαιο”, σημειώνει ο Βίλι Μέγερ, Ισπανός Ευρωβουλευτής, επιβαίνων στο πλοίο “Γκουέρνικα”, που παραμένει δεμένο στο λιμάνι Κολυμπαρίου Χανίων και είχε ως κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας...



“Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες, είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε και τώρα, είμαστε αποκλεισμένοι από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που πρέπει να καταγγελθεί στο Ευρωκοινοβούλιο”, υπογραμμίζει.

Ο κ. Μέγερ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, ότι έχει “συμμαχήσει πλήρως με τη γραμμή του Ισραήλ”, ενώ καταγγέλλει:

“Αυτό που υποφέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα μαρτύριο το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί σε καιρό ειρήνης σε όλη την Ευρώπη”.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, υπογραμμίζει ακόμη, πως σκοπός όσων επιβαίνουν στο πλοίο, είναι να φτάσουν στη Γάζα και αυτό θα κάνουν.

Το ισπανικό πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 45 ακτιβιστές βρίσκεται “δεμένο” στο λιμάνι Κολυμβαρίου εδώ και 16 ημέρες, καθώς έχει απαγορευτεί ο απόπλους όλων των σκαφών, που βρίσκονται σε ελληνικά λιμάνια με προορισμό την Γάζα.

Ο Mπαν κι Μουν χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ηγηθεί της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το νέο υπουργό Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδη, ο κ. Μπαν εξέφρασε την υποστήριξή του στην ελληνική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι, “σύμφωνα με την άποψή του, αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και να εξασφαλίσει την παροχή αναγκαίας βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται στη Γάζα”.

Ο κ. Μπαν υπογράμμισε ακόμη, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεργαστούν στενά με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Αρχές γι' αυτό το θέμα, σημειώνοντας επίσης ότι ελπίζει πως οι διοργανωτές του στολίσκου θα συμφωνήσουν με αυτή την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Μπαν Κι-μουν για την επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή και ζήτησε τη συνεργασία του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: