Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Βενιζέλος: «Μπήκε πάτος στο βαρέλι του χρέους»

«Χθες, μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους. Στεγανοποιείται το ελληνικό δημόσιο χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την ενημέρωση των αποτελεσμάτων της χθεσινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

«Είναι προφανές ότι η Ευρώπη χθες διετύπωσε μια σαφή πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ», δήλωσε κατά την έναρξη της συνέντευξης.

«Βεβαίως η Ελλάδα επωφελείται. Υπάρχει μια μεγάλη ανακούφιση στην οικονομία. Αυτή η ανακούφιση όμως δεν μπορεί να σημαίνει χαλάρωση των προσπαθειών μας. Πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος. Είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία και για να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.....

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, παρουσιαζει τα πράγματα στις ρεαλιστικές διαστάσεις τους και δεν ανεβάζει το πήχυ».

Εξάλλου, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και να προωθηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί οι αποκρατικοποιήσεις, «προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση του πολιτη και να περάσουμε γρηγορότερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή. «Είμαι βέβαιος ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται το αποτέλεσμα που υπάρχει και θα το αξιολογήσουν, αλλά έχουν την υποχρέωση να κάνουν μια ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά

Aναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως πλέον είναι πιο ασφαλές και εγγυημένο στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας ψηφίζει Ελλάδα και μένει μέσα στο ελληνικό δημόσιο χρέος».

«Στόχος δεν είναι να κρατικοποιήσουμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά να το εξυγιάνουμε τελείως», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε: «Πλέον υπάρχει κέλυφος προστασίας στις ελληνικές τράπεζες».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως οι «ιδιώτες δεν βοηθούν την Ελλάδα με φιλανθρωπική διάθεση αλλά με ρεαλιτικά κριτήρια»

Mάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι υπό εξέταση η περαιτέρω επιμήκυνση του αρχικού δανείου της τρόικας που μαζί με την πέμοτη δόση φτάνει τα 65 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, το υπουργικό συμβούλιο.

O πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς για τις χθεσινές εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: