Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Υποβιβάστηκαν στη Β' Κατηγορία Βόλος και Καβάλα!

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!

Μετά από... μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περισσότερες από 15 ώρες (!), λίγο πριν ξημερώσει (κυριολεκτικά...) Πέμπτη, η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League ανακοίνωσε τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας για την υπόθεση των στημένων αγώνων και τον αποκλεισμό εφ' όρου ζωής από το ποδόσφαιρο των Αχιλλέα Μπέου και Μάκη Ψωμιάδη! Σώζονται Λάρισα και Πανσερραϊκός, που θα παραμείνουν στα... μεγάλα σαλόνια!

* Οι δύο ομάδες θα ασκήσουν έφεση στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ και εκεί αναμένεται να παρθεί η τελική απόφαση την επόμενη εβδομάδα, αν και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει η πρωτόδικη απόφαση!

Η συνεδρίαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης (27/7) και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (28/7) με την απόφαση για υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και την Καβάλα να ανακοινώνεται στις 04:54GR από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής!...

Η Πειθαρχική Επιτροπή έκρινε ένοχες τις δύο ομάδες στις κατηγορίες περί δωροδοκίας και τις υποβίβασε από την Σούπερ Λίγκα στην Football League. Μάλιστα, αποφάσισε ότι υποβιβάζονται καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της περυσινής περιόδου της Superleague (όπως είχε συμβεί και με τον Ηρακλή και έφερε την παραμονή του Αστέρα Τρίπολης) κάτι που σημαίνει ότι σώζονται Λάρισα και Πανσερραϊκός!

Παράλληλα, στους ιδιοκτήτες των δύο ομάδων, Μάκη Ψωμιάδη και Αχιλλέα Μπέο απαγορεύτηκε πλέον οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για την υπόλοιπη τους ζωή, ενώ τιμωρήθηκαν και με βαριά πρόστιμα.

Στον Μάκη Ψωμιάδη επιβλήθηκε ποινή ύψους 90.000 ευρώ, ενώ στην ΠΑΕ Καβάλα 300.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα πρόστιμα δέχθηκαν επίσης Αχιλλέας Μπέος και η ΠΑΕ του Ολυμπιακού Βόλου, όπως αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα της πειθαρχικής επιτροπής.

Αντίθετα, αθώος κρίθηκε ο Γιάννης Παπακώστας για τις κατηγορίες που τον βάρυναν ως προπονητής της Καβάλας, καθώς «από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ανάμειξη ή συμμετοχή του εκ των εγκαλουμένων Ιωάννη Παπακώστα στον προκαθορισμό των αποτελεσμάτων των παραπάνω ποδοσφαιρικών αγώνων. Επομένως ο εγκαλούμενος αυτός πρέπει να απαλλαγεί των αποδιδομένων σε αυτόν κατηγοριών», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης (σ.σ. αναφερόμενος στους αγώνες που υπάρχουν στο κατηγορητήριο).

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου στο Europa League, αυτή δεν κινδυνεύει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Αν η ποινή διατηρηθεί και σε δεύτερο βαθμό, τότε η UEFA αναμένεται να αποφασίσει τον αποκλεισμό των Βολιωτών από την Ευρώπη, καθώς όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα κινηθεί μόλις υπάρξουν αποφάσεις από τα αθλητικά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: