Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Χιλιάδες παιδιά ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης βιβλίων


Χιλιάδες βιβλία έχουν συγκεντρωθεί από τους μαθητές, στο πλαίσιο του προγράμματος επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων, που προώθησε προς εθελοντική εφαρμογή στα σχολεία τη χρονιά που πέρασε το υπουργείου Παιδείας.

Στις 6 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, οι μαθητές με την εποπτεία των εκπαιδευτικών,...



παρέδωσαν τα βιβλία, τα οποία θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011. Η περίσσεια των βιβλίων θα ληφθεί υπόψη για τη μείωση των παραγγελιών της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Τον Σεπτέμβριο θα γίνει η βράβευση των σχολείων με τον μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων, ενώ θα βραβευθεί και το σχολείο που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του Προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία.


Πιο συγκεκριμένα, τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν ήταν κυρίως ιστορίας, φυσικής Αγωγής και λεξικά, ενώ πιο “αποτελεσματικοί” αποδείχθηκαν οι μαθητές των σχολείων Μυτιλήνης, Λέσβου, Ξυλοκάστρου, Άρτας και Καβάλας.

Μόνο οι 66 μαθητές του γυμνασίου Πέρνης Καβάλας, επέστρεψαν προς επαναχρησιμοποίηση 500 βιβλία, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν προς ανακύκλωση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο 14χρονος Δημήτρης Οικονομίδης: “Ανταποκριθήκαμε όλοι. Ακόμη και οι κακοί μαθητές που άλλες χρονιές έσκιζαν τα βιβλία, έκαναν μπαλίτσες και τις πετούσαν μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος. Σεβάστηκαν απολύτως το νόημα της συλλογικής δράσης και στο τέλος επέστρεψαν τα καθαρά βιβλία μαζί με άλλα που βρήκαν και από περασμένες χρονιές”.

“Εξάλλου το βιβλίο είναι κάτι με το οποίο έχει συνδεθεί στη διάρκεια του έτους, το έχεις γνωρίσει καλά και σου έχει προσφέρει γνώση. Είναι λυπηρό να καταστρέφεται ή να καίγεται στο τέλος”.

Σημειώνεται πάντως, πως η άμεση ανταπόκριση των παιδιών στο, εθελοντικού χαρακτήρα, πρόγραμμα το οποίο έφθασε τέλος Φθινοπώρου στα σχολεία, δεν ήταν τυχαία. Η ευαισθητοποίηση τους ως προς την χρησιμότητα του χαρτιού και των επιπτώσεων στο περιβάλλον είχε καλλιεργηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

“Τα τελευταία τέσσερα χρόνια”, σημειώνει ο καθηγητής Δημήτρης Θεοδωρίδης, “το σχολείο μας είχε πρόγραμμα συγκέντρωσης άχρηστου χαρτιού προς ανακύκλωση. Τα παιδιά είχαν αποκτήσει συναίσθηση για την έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος και είχαν υιοθετήσει την κατάλληλη στάση ώστε συχνά να νουθετούν και τους ενήλικες”.

Οι μαθητές με ανοιχτή επιστολή αλλά και αντίγραφο της, στα βιβλία τα οποία θα αναδιανεμηθούν σημειώνουν μεταξύ άλλων :

“Φίλε/η συμμαθητή/τρια

Το βιβλίο που κρατάς φέτος στα χέρια σου έχει κάτι ξεχωριστό. Είναι δεύτερης ανάγνωσης και σε άριστη κατάσταση. Διατήρησε το και εσύ. Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Ο σεβασμός στο βιβλίο είναι σεβασμός στη γνώση, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και τελικά στον ίδιο τον άνθρωπο. Να σου θυμίσω ότι βιβλία καίνε τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι οι προηγμένες κοινωνίες.

Γίνε και συ εθελοντής στην επαναχρησιμοποίηση βιβλίων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: