Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Θα γίνει η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Χάγη

Εξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Πρωθυπουργού να συμμετάσχει ενεργά η Ελλάδα στην εκκρεμή δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τα μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου έκαναν δεκτό το αίτημα της χώρας μας.

Η απόφαση αυτή, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία του Δικαστηρίου, κάθε άλλο παρά δεδομένη θα μπορούσε να θεωρηθεί, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά επιτρέπει στην Ελλάδα να παρέμβει στην ανοιχτή δίκη μεταξύ ιταλίας και Γερμανίας.

Η Ελλάδα επικαλούμενη ότι έχει έννομο συμφέρον από την εξέλιξη της σημαντικής αυτής δίκης, είχε αποφασίσει να ασκήσει παρέμβαση υπέρ των θέσεων του Ιταλικού Δημοσίου.....
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Με τον τρόπο αυτόν η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την αποδοχή του αιτήματός της, όπως εκτιμάται, παρέχει διπλωματική προστασία στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, καθώς και άλλων μαρτυρικών χωριών που δεν μπορούν ατομικά να παραστούν στο Δικαστήριο της Χάγης για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντά τους.

Η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων έφτασε μέχρι την έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου μετά την αμετάκλητη απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης που δικαίωσε τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, κρίνοντας ότι μπορούν να αποζημιωθούν από τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας επί ιταλικού εδάφους.

Υστερα από εκείνη την απόφαση, η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή τεσσάρων Ελλήνων, οι οποίοι ζητούσαν από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τη σφαγή των γονέων τους το 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα στο Δίστομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: