Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

"Επιτέλους μια αναπτυξιακή πρόταση για την Αθήνα"


Θερμή υποδοχή επιφυλάσσει για τον Αντώνη Σαμαρά η αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal. Χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Σαμαρά ως «τίμια αλήθεια» η εφημερίδα τον συγκρίνει με τον Διογένη.

"Όλοι, εκτός από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, φαίνεται πως ξέρουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο", αναφέρει το δημοσίευμα...«Παρόλο που είπε όχι και καταψήφισε την επιπλέον αύξηση των φόρων την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχει λάβει παρά μόνο περιφρόνηση από τους αρχιτέκτονες της ελληνικής διάσωσης», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναλύει τις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ και θεωρεί πώς ίσως σύντομα θα κληθεί να τις εφαρμόσει. «Ο κ. Σαμαράς ζητά περικοπή των φόρων εισοδήματος των εταιρειών από το 24 στο 15%, μαζί με τις περικοπές στο φόρο εισοδήματος των νοικοκυριών, στους φόρους για τα καύσιμα και για τον τουρισμό.

Στη χθεσινή συνέντευξη υποστήριξε ότι τα χαμηλότερα ποσοστά φορολόγησης θα διευκόλυναν το αχαλίνωτο πρόβλημα φοροδιαφυγής της Ελλάδας, και την ίδια ώρα θα απελευθέρωναν τη δημιουργικότητα του ιδιωτικού τομέα. Σε μας ακούγεται σωστό! Εφ' όσον ο κ. Σαμαράς αναζητά ανορθόδοξες ιδέες, θα εφιστούσαμε την προσοχή του στην οικονομική πρόταση του Στιβ Χάνκες, που αναφέρθηκε σε αυτές τις σελίδες πέρυσι, τη μείωση, δηλαδή, την κάθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μειωθεί το κόστος εργασίας και να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στην Ελλάδα, το κόστος εργασίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, υπό την πίεση των εργατικών συνδικάτων και οι μη ανταγωνιστικές αμοιβές αποτέλεσαν μεγάλα μέρος της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας».

Εάν ληφθεί υπόψη και η κουλτούρα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, η υψηλή φορολόγηση δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, σχολιάζει η αμερικάνικη εφημερίδα. «Οι προτάσεις του κ. Σαμαρά, τουλάχιστον, δίνουν την προοπτική στην Ελλάδα να αναπτυχθεί και πάλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: