Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Την Κυριακή ο ορεινός μαραθώνιος στα Ζαγόρια

Πάνω στα γνωστά πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, μέσα σε δύσβατα μονοπάτια, δίπλα και μέσα στις κοίτες ποταμών, στη σκιά υπεραιωνόβιων πλατύφυλλων, σε ξερολιθιές και καλντερίμια γραφικών οικισμών, στην κόψη των βράχων, στην άκρη των γκρεμών και στο βάθος των φαραγγιών, 250 αθλητές αγώνων αντοχής θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους αύριο σε έναν εντυπωσιακό ορεινό μαραθώνιο, μήκους 42,4 χιλιομέτρων, στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων.

Η εκκίνηση θα δοθεί στο πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη , κατασκευής 1750, στον ποταμό Βοϊδομάτη, και ο τερματισμός στην Πασχάλειο Σχολή, στο χωριό Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται μεταξύ άλλων ένα από τα αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα. Ενδιάμεσα, οι αθλητές θα διασχίσουν τη χαράδρα του Βίκου, τις πηγές του Βοϊδομάτη και τη λίμνη Ρομπόζη, θα ανεβούν τρία γεφύρια και τις 1.100 αναβαθμίδες της μοναδικής στην Ελλάδα πέτρινης Σκάλας του Βραδέτου, θα περάσουν μέσα από τα χωριά Μικρό Πάπιγκο, Βραδέτο και Καπέσοβο, θα πατήσουν δίπλα στην κόψη βράχων που ορίζουν γκρεμούς εκατοντάδων μέτρων, θα παραμερίσουν με τα χέρια την πυκνή βλάστηση, θα ισορροπήσουν πάνω σε πέτρες για να περάσουν τις κοίτες ρυακιών και ποταμών, θα δροσιστούν στα παγωμένα πεντακάθαρα νερά τους και θα συνεχίσουν.....

Το σύνολο της διαδρομής, που μετρήθηκε στα 42 χιλιόμετρα και 400 μέτρα, κινείται σε χώμα και πέτρα και δεν έχουν άσφαλτο, με εξαίρεση ελάχιστα μέτρα στον τερματισμό. Το υψόμετρο ξεκινά από τα 736 μέτρα στην εκκίνηση, περνά από το χαμηλό των 520 μέτρων στις εκβολές της Μεζαριάς, φτάνει στα 1.984 μέτρα στη λίμνη Ρομπόζη για να καταλήξει στα 1.105 μέτρα του τερματισμού.Για τους λιγότερο μυημένους, έχει προβλεφθεί και μίνι μαραθώνιος, μήκους 10 χιλιομέτρων, σε ένα μικρότερο "δαχτυλίδι" με την ίδια αφετηρία και τον ίδιο τερματισμό.Η διοργάνωση κινήθηκε στα χνάρια του Διεθνούς Μαραθώνιου Ολύμπου, που πραγματοποιείται τα τελευταία 8 χρόνια, και είναι αντίστοιχης δυσκολίας με αυτόν.

Οι διοργανωτές επιφυλάσσουν τις ίδιες τιμές στον πρώτο αθλητή, που αναμένεται να τερματίσει 5,5 ώρες μετά την εκκίνηση, και στον τελευταίο που θα φτάσει στο τέρμα σε 10 ώρες. Διοργανωτής του 1ου Ορεινού Μαραθώνιου αγώνα ZAGORI MOUNTAIN RUNNING, είναι ο Δήμος Ζαγορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: