Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

"Τα κοντέινερ στην Κύπρο ήταν όπλο μαζικής καταστροφής"

Μικρό όπλο μαζικής καταστροφής χαρακτήρισε τα κοντέινερ που έσπειραν τον θάνατο στην Κύπρο, ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, ΕΚΕΟ, Θεόδωρος Λιόλιος.

Ειδικότερα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Λιόλιος είπε πως “τα εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς ήταν μικρό όπλο μαζικής καταστροφής, ενώ εκείνοι που τα κατασκεύασαν,έπρεπε να γνωρίζουν ότι η δομή ήταν η ίδια με εκείνη της πρώτης μεγάλης ισχύος συμβατικής έκρηξης στο Λος Άλαμος το 1945, λίγο πριν δοκιμαστεί το πρώτο πυρηνικό όπλο".

Τα εμπορευματοκιβώτια στη Ναυτική Βάση, ανέφερε, τοποθετήθηκαν με τέτοια γεωμετρική δομή, ώστε να υπάρξει κρίσιμη μάζα του συμβατικού εκρηκτικού και να μη μείνει ούτε ένα γραμμάριο.

Ο διευθυντής του ΕΚΕΟ εξέφρασε την άποψη, ότι η ισχύς και η προϊστορία της έκρηξης δημιουργούν συνθήκες που ξεφεύγουν από τις εμπειρίες των πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, οι οποίοι κλήθηκαν στην περιοχή.....

Δεν γνωρίζουμε, σημείωσε, τι υλικά υπήρχαν στα εμπορευματοκιβώτια και ποιά είναι η σύσταση των χιλιάδων μεταλλικών δίσκων που έχουν διασκορπιστεί στην περιοχή.

Τόνισε, ότι θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να τα συλλέγουν οι στρατιώτες, μέχρι το Χημείο του κράτους να ανιχνεύσει το είδος του μετάλλου.

Κάλεσε, παράλληλα, τους πολίτες να μη μαζεύουν οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο από την περιοχή, μέχρι να διαπιστωθεί τι είδους είναι.

Υπάρχει ενδεχόμενο, είπε ο κ. Λιόλιος, να είναι μαγνήσιο ή μέταλλο που χρησιμοποιείται στους κάλυκες των πυροβόλων και των βλημάτων των τεθωρακισμένων.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, διότι μπορεί να μην πρόκειται για κάτι βλαβερό και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει τι σύσταση έχουν.

Η κηδεία του Μιχάλη Ηρακλέους

Εν τω μεταξύ, κηδεύτηκε την Παρασκευή (15/07) ο υπαξιωματικός του Ναυτικού, επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, θύμα της έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Τιμητικό άγημα του Ναυτικού απέδωσε τιμές, ενώ το φέρετρο του υπαξιωματικού του ήταν καλυμμένο με τις σημαίες της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας.

Της κηδείας παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε επικήδειο λόγο του ο πλωτάρχης της Εθνικής Φρουράς Θωμάς Παπά, αναφέρθηκε στην μεγάλη απώλεια που επιφέρει ο θάνατος του Ηρακλέους τόσο στις τάξεις του Ναυτικού όσο και στην οικογένειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: