Αίσθηση προκαλούν σημερινές δηλώσεις του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, καθώς για πρώτη φορά ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ εμφανίζεται να μην αποκλείει κατηγορηματικά τουλάχιστον μια προσωρινή στάση πληρωμών στην Ελλάδα.
Δύο εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο κ. Νοβότνι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που αναμετάδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ανέφερε πως "υπάρχουν μερικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πολύ βραχυπρόθεσμη μερική στάση πληρωμών και οι οποίες δεν θα είχαν πραγματικά σημαντικές, αρνητικές συνέπειες". Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπάρχουν πολλές δυνατότητες -από μια ξεκάθαρη στάση πληρωμών μέχρι μια μερική στάση πληρωμών- και αυτό πρέπει να συζητηθεί σοβαρά.
Όπως σημειώνουν παρατηρητές στη Βιέννη, με αυτές τις δηλώσεις του ο κ. Νοβότνι εμφανίζεται να παρεκκλίνει από την πάγια γραμμή της ΕΚΤ ότι μια στάση πληρωμών πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές αν ο διοικητής της ΑΚΤ βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ ή σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Ο ίδιος πάντως ο κ. Νοβότνι, αντιλαμβανόμενος προφανώς τη σύγχυση που προκάλεσε με τη δήλωσή του, έπσευσε, μέσω του εκπροσώπου του, να δηλώσει λίγο αργότερα ότι «βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τη θέση του Ζαν Κλοντ Τρισέ και της ΕΚΤ».
Εν τω μεταξύ, εναλλακτικούς τρόπους εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να διατηρηθούν οι ελληνικές τράπεζες στην επιφάνεια, μετά τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα είναι σε θέση να τις χρηματοδοτεί, εφόσον τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμισθούν από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, αναφέρει την Τρίτη δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times....
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η διασφάλιση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να στοιχίσει επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την Ευρωζώνη στο κόστος του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, αλλά το μέγεθος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μείνουν αποκομμένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η μία πρόταση για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθεματικού (cash buffer). Τα κεφάλαια του αποθεματικού αυτού δεν θα δίνονται αναγκαστικά στις τράπεζες, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για να εγγυώνται άλλες μορφές ενέχυρων που θα δίνονται από τις τράπεζες στην ΕΚΤ. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες δεν έχει δεχθεί έως τώρα για ενέχυρο η ΕΚΤ. Με επιπλέον εγγυήσεις από το ταμειακό αποθεματικό, τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο αποδεκτά από την ΕΚΤ, προσθέτει το δημοσίευμα.
Μία άλλη πρόταση, είναι να εξουσιοδοτήσει η ΕΚΤ την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε η τελευταία να προσφέρει έκτακτη ρευστότητα (emergency liquidity assistance) -πρόκειται για άμεσα δάνεια από την κυβέρνηση, που παρακάμπτουν την ΕΚΤ. Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από την Ιρλανδία.
Μία τρίτη πρόταση, η οποία φαίνεται να κερδίζει στήριξη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αφορά στο σχέδιο που υποστηρίζεται από ορισμένους αξιωματούχους στο Παρίσι για τη φορολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη.
Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε στην εφημερίδα ότι, σύμφωνα με μία εκδοχή αυτής της πρότασης, τα έσοδα από το φόρο θα πήγαιναν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να δανείζει τα χρήματα σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή στις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένοι διαπραγματευτές εξακολουθούν να πιέζουν τη Γερμανία και την Ολλανδία να εγκαταλείψουν σχέδια εμπλοκής των ιδιωτών, που μπορεί να χαρακτηρισθούν ως προσωρινή χρεοκοπία.
Τρίτη 19 Ιουλίου 2011
Μας «σερβίρουν» πάλι τη μερική στάση πληρωμών!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου