Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Απαισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον οι Έλληνες

Απαισιόδοξοι ακόμα και για το άμεσο μέλλον είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι Έλληνες και μάλιστα πριν καν εφαρμοστεί το νέο σκληρό πακέτο μέτρων.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται με τα πλέον μελανά χρώματα στην έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία τα κυρίαρχα αισθήματα στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι ο φόβος και η αγωνία ακόμα και για το παρόν, ενώ μόνο τα μισά δηλώνουν ότι τα βγάζουν πέρα.

Η έρευνα έφερε και πάλι στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του περσινού Δεκεμβρίου, δηλαδή στις -75 μονάδες (από -68,5 μονάδες), τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο, παρά τη μικρή άνοδο που είχε καταγραφεί τον Μάιο....

Η δυσπιστία των Ελλήνων ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την κρίση, σε συνδυασμό με τις πολιτικές αναταράξεις και κυρίως το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα καθιστούν τους Έλληνες καταναλωτές ως τους πλέον απαισιόδοξους στην Ευρώπη. Έτσι αν και οι μέσοι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητοι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, στις -11 και -9,8 μονάδες, αντίστοιχα, στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στις -75 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε μηνών έχουν εκτιναχθεί οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση. Έτσι το 76% (από 69%) περιμένει ότι στους επόμενους 12 μήνες η κατάστασή του θα επιδεινωθεί, ενώ μόνο το 5% περιμένει μικρή βελτίωση.

Ακόμα πιο δυσμενείς είναι οι προβλέψεις για την κατάσταση της χώρας, καθώς επεκτείνεται στο 83% (από 77%) το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, ενώ περιορίζονται στο 4% (από 7%) εκείνοι που περιμένουν ελαφρά βελτίωση.

Άνοδο της ανεργίας στους επόμενους 12 μήνες περιμένει το 90,5% (από 84,4%), το 79% δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει μέσα σε αυτό το διάστημα σε καμία σημαντική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων και των ηλεκτρικών συσκευών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί κατά 4 μονάδες τον Ιούνιο και διαμορφώνεται πλέον στις 70 μονάδες, που είναι η χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας, από τον Απρίλιο του 2009 που βρισκόταν στις 69 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: