Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Στο κόκκινο η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία των Ελλήνων για το "αύριο"

Στο κόκκινο έχει φτάσει η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία των Ελλήνων για το «αύριο». όπως δείχνει και το βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΙ. Οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε… λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα, εκτιμούν ότι τον τελευταίο χρόνο έχει χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση, ενώ περίπου 9 στους 10 κάνουν λόγο για κοινωνική ανασφάλεια τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην τσέπη του, καθώς το 92% εκτιμά ότι είναι απίθανο να αποταμιεύσει.....

Εννέα στους 10 πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ίσως αυτός είναι ο λόγος που αυξήθηκε κατά 4% το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι συμμετείχαν σε απεργίες ή πορείες τον τελευταίο μήνα.

Όσον αφορά τα κόμματα και τους πολιτικούς

Δυναμικό άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δείχνει το βαρόμετρο. Η έρευνα δίνει προβάδισμα έξι μονάδων στη ΝΔ, αλλά όχι αυτοδυναμία, και Βουλή έξι κομμάτων. Παραλλήλως αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν απαραίτητες τις πρόωρες εκλογές, ενώ για πρώτη φορά ο Α. Σαμαράς προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 32,6% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 26,5%, ΚΚΕ 11,5%, ΣΥΡΙΖΑ 9%, ΛΑΟΣ 7,5 και Οικολόγοι 3,5%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση η Δημοκρατική Αριστερά καταλαμβάνει 2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 1,5% και τα λοιπά κόμματα 6%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει το 43%, το ΠΑΣΟΚ 16%, και το κανένα ή άλλο κόμμα το 41%. Στα ίδια υψηλά επίπεδα παραμένει η αποχή με ποσοστό 38%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι για πρώτη φορά ο Α. Σαμαράς με 29% ενώ δεύτερος ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 22%. Πρώτος σε ποσοστά παραμένει ωστόσο ο «κανένας» με 46%.

Παραλλήλως αυξάνεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι μάλλον χρειάζονται οι πρόωρες εκλογές, καθώς φτάνει πλέον στο 34%, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα 60% το ποσοστό όσων θεωρούν ότι μάλλον δεν χρειάζονται οι πρόωρες εκλογές.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο ανασχηματισμός δεν βοήθησε την ανάκαμψη της εικόνας της κυβέρνησης, καθώς η ΝΔ περνά και σε αυτόν τον δείκτη μπροστά, ωστόσο 9 στους 10 πολίτες παραμένουν δυσαρεστημένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: