Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Χωρίς βιβλία οι μαθητές τον Σεπτέμβριο


"Τεντώστε τα αυτιά σας" λέγεται το νέο σύστημα εκπαίδευσης των μαθητών όλων των βαθμίδων που θα εφαρμοστεί αυτό τον Σεπτέμβριο στη χώρα, για πρώτη φορά από τον καιρό του Κρυφού Σχολείου. Οι μαθητές πρέπει να προσέχουν τι λέει ο δάσκαλος, γιατί δεν θα έχουν βιβλία για να συμπληρώσουν τα κενά με διάβασμα στο σπίτι...Από τα 45 εκατομμύρια αντίτυπα 1.200 τίτλων που διανέμονται κάθε χρόνο στα σχολεία δεν έχει τυπωθεί ούτε ένα. Στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα τεύχη θα βρίσκονται στα χέρια των μαθητών περί τα τέλη Οκτωβρίου. Προτού κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα, ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των βιβλίων στο μεγαλύτερο μέρος των σχολικών μονάδων. Και αυτό είναι το καλό σενάριο που προϋποθέτει να μην υπάρξουν αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», σε περίπτωση πρόωρων εκλογών οι μαθητές θα έχουν βιβλία μεταξύ Απόκριας και Πάσχα διότι ο προεκλογικός φόρτος των τυπογράφων δεν θα τους επιτρέψει να τυπώσουν σχολικό υλικό, το οποί άλλωστε αφήνει στις επιχειρήσεις πολύ μικρότερα περιθώρια κέρδους από τα φυλλάδια των υποψηφίων.

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία των 40 χρόνων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που έχει ήδη καταργηθεί με νόμο και φέτος λειτουργεί για τελευταία χρονιά.

Το υπουργείο Παιδείας κινείται ήδη στην κατεύθυνση της απαλλαγής του Κρατικού Προϋπολογισμού από το κόστος του έντυπου βιβλίου τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το προσχέδιο του νέου πανεπιστημιακού νόμου που έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα ορίζει σαφώς ότι από το 2014 καταργείται η δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Το κόστος και για την ανώτατη εκπαίδευση θα πολλαπλασιαστεί για τη μέση ελληνική οικογένεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΑΣΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΡΗΜΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΩΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥ. ΑΥΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΕΡΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΣΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ. ΟΥΤΕ ΚΡΙΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ.