Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου

Επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε πόλεις, όπως οι Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά και Χαλκίδα, ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στο «Energy Money Conference 2011», που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως είπε, η ανάπτυξη των νέων δικτύων συνδέεται με τις επεκτάσεις του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου για την κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού αλλά και για την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η κατασκευή των αστικών δικτύων θα ενισχυθεί με 43 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι διαγωνισμοί για την επιλογή των συνεταίρων της ΔΕΠΑ που θα αναλάβουν την κατασκευή και συνεκμετάλλευση των δικτύων αναμένεται να προκηρυχθούν τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς διασυνδέσεις, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι εκτός από τον κάθετο αγωγό προς Βουλγαρία εξετάζονται πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις του δικτύου προς Αλβανία και FYROM, αγωγού που «δημιουργούν ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλέγμα παροχής φυσικού αερίου, στο οποίο η Ελλάδα αποκτά ρόλο-κλειδί». Έκανε λόγο, ακόμη, για την προοπτική συνεργασίας των εταιρειών που συμμετέχουν στα τρία ανταγωνιστικά σχέδια αγωγών (Ελλάδα - Ιταλία, Ναμπούκο και Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία, TAP), στην κατασκευή νέου αγωγού στην Τουρκία που θα διασφαλίσει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Βόρειο Ιράκ.....

Για το θέμα των ερευνών, ο κ. Μανιάτης μίλησε για εκκωφαντική απουσία της χώρας από τις σχετικές δραστηριότητες τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ τόνισε ότι με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, «η Ελληνική Πολιτεία, χωρίς κανένα κόστος, συλλέγει αξιόπιστα στοιχεία με τα οποία θα αξιολογήσει το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου να καθορίσει τις πλέον συμφέρουσες για το Δημόσιο προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθεί ο γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, μέσα στο 2012».

Τέλος, για τη γεωθερμία είπε ότι επίκειται η υπογραφή των συμβάσεων για την εκμετάλλευση των τεσσάρων πεδίων που προκηρύχθηκαν πρώτα και θα ακολουθήσει νέος γύρος παραχωρήσεων.

Στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τόνισε αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ότι η Κομισιόν θεωρεί πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα πρέπει να οδηγούν απλώς σε μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, αλλά να οδηγήσουν σε ανταγωνιστικές αγορές προς όφελος της οικονομίας.

Ανέφερε ακόμη ότι πριν από τις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των δραστηριοτήτων παραγωγής και προμήθειας από τις δραστηριότητες δικτύου των ενεργειακών εταιρειών. Τόνισε, τέλος, ότι οι ρυθμοί υλοποίησης των επενδύσεων για την επίτευξη του στόχου συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 18% στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020 δεν φαίνεται να είναι αρκετά ταχείς και ότι η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών, ιδίως στα νησιά εφόσον προχωρήσουν οι απαιτούμενες διασυνδέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: