Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Σπουδές σε τρία χρόνια - Καταργείται το άσυλο


Ανατροπές φέρνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο νέος νόμος πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας που παρουσίασε σήμερα η Άννα Διαμαντοπούλου.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει απόκτηση πτυχίου σε τρία χρόνια, κατάργηση της νομικής υπόστασης του ασύλου, σπουδές σε τρεις κύκλους (α' κύκλος οι προπτυχιακές, β' κύκλος οι μεταπτυχιακές, γ' κύκλος οι διδακτορικές), δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,...



χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει ποιότητας στις σπουδές, διοίκηση των ΑΕΙ από Συμβούλια Ιδρυμάτων και διορισμένους πρυτάνεις, αξιολόγηση διδασκόντων κάθε πέντε χρόνια, σύσταση μεταπτυχιακών σχολών, απώλεια φοιτητικής ιδιότητας σε περίπτωση μη εγγραφής σε δύο συνεχή εξάμηνα, καθεστώς μερικής φοίτησης για όσους εργάζονται και άτοκα δάνεια σε φοιτητές.

Το νομοσχέδιο τέθηκε χθες επί τάπητος στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο και θα παρουσιασθεί αύριο και την Κυριακή στη σύνοδο των πρυτάνεων των ΑΕΙ . Στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μηνός.

«Οι ριζικές αλλαγές που προτείνονται για τα Ανώτατα Ιδρύματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σχολίασε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: