Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Λένε τώρα ότι θα μειώσουν τους βουλευτές…

Ένα νέο νόμο για τα δημοψηφίσματα θα φέρει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου του.

Ο κ. Καστανίδης είπε ότι άμεσα θα δώσει στη δημοσιότητα το επεξεργασμένο νέο πλαίσιο για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, το οποίο δεν θα είναι απλά αλλαγή του προηγούμενου νόμου αλλά ένα νέο νομοθετικό κείμενο. Ο υπουργός επιβεβαίωσε την επιθυμία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για πρώτη φορά μετά το 1974, το φθινόπωρο του 2011, δηλαδή σε μερικούς μήνες.

Επίσης, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση στην κυβέρνηση, ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα η μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ της Κυριακής πριν από δύο εβδομάδες....

Ο κ. Καστανίδης επίσης είπε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των οικονομικών των κομμάτων, όπως είχε δεσμευτεί ο προηγούμενος υπουργός κ.Γιάννης Ραγκούσης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο ελέγχου των εκλογικών δαπανών αλλά και του νόμου περί πόθεν έσχες των βουλευτών.

Ο τελευταίος άξονας που θα κινηθεί η δράση του στο υπουργείο θα είναι ο εκλογικό νόμος, τον οποίο όμως δεν προσδιόρισε πότε θα τον φέρει.

Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε σοβαρό μεταρρυθμιστικό κείμενο τον Καλλικράτη και σημείωσε ότι κάποιοι ΟΤΑ βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και θα γίνει προσπάθεια εξυγίανσής τους. Προανήγγειλε δε, την ύπαρξη ενός δεύτερου κύματος μεταφοράς δραστηριοτήτων και ένα νέο νομοσχέδιο μεταφοράς προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Σε ερωτήσεις που δέχτηκε για την κριτική που ασκείται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας απάντησε λέγοντας πως «δε μου είναι κατανοητή η συζήτηση που στρέφεται σε μια περιοχή της δημόσιας ζωής και όχι σε άλλες, εξίσου κρίσιμες περιοχές».

Ανέφερε δε, ως παράδειγμα τους στρατιωτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, χρησιμοποιούν από τους στρατηγούς μέχρι τους συνταγματάρχες κρατικά αυτοκίνητα με πληρωμένη βενζίνη από το Δημόσιο.

Επίσης, ανέφερε ένα δεύτερο παράδειγμα, αυτό των διοικητών των κρατικών τραπεζών.

Σχολίασε επίσης, τα φαινόμενα επιθέσεων εναντίον βουλευτών και είπε πως αυτές οι προσπάθειες γίνονται από ανθρώπους που αναζητούν απεγνωσμένα πολιτικό ρόλο, θύμισε τη φράση του Στίβενσον πως «ελεύθερη κοινωνία είναι να αισθάνεσαι ασφαλής, όταν είσαι αντιδημοφιλής» και σημείωσε ότι αυτοί που καλούν σε βία δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο των αποτυχημένων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: