Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Οργή και δάκρυα

Επεισόδια προκάλεσαν οπαδοί της Φενέρμπαχτσε έξω από τα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση προφυλάκισης του προέδρου της ομάδας Αζίζ Γιλντιρίμ, ο οποίος συνελήφθη πριν από μία βδομάδα μαζί με άλλους εξήντα ποδοσφαιρικούς παράγοντες της Τουρκίας.

Ο Αζίζ Γιλντιρίμ κατηγορείται για ίδρυση παράνομης οργάνωσης και για προκαθορισμό ποδοσφαιρικών αγώνων.

«Η απόφαση πρέπει να αντιμετωπιστεί με ωριμότητα», ήταν η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν λίγα μόνο λεπτά μετά την ανακοίνωσή της. Οπαδοί της ομάδας, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους, τους οποίους ανάγκασαν να κατεβάσουν τις κάμερες. Ενας δημοσιογράφος μάλιστα τραυματίστηκε. Επίσης, οπαδοί της ομάδας έκλεισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου προκαλώντας ένταση ενώ άλλοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές εξαγριωμένοι για την απόφαση....

Νωρίτερα, πριν ακόμη ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, δύο χιλιάδες οπαδοί της Φενέρμπαχτσε βρίσκονταν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στο Ντούζτσε, λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη, για να συμπαρασταθούν στους ποδοσφαιριστές. Ο άσος της Φενέρ Σελτσούκ Σαχίν μάλιστα δεν κατάφερε να κάνει δήλωση στην τηλεόραση της ομάδας, FB canli, επειδή έκλαιγε με λυγμούς.

«Οι οπαδοί ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και ήρθαν εδώ να μας στηρίξουν. Ζήσαμε συγκινητικές στιγμές» δήλωσε ο Αλεξ Ντε Σόουζα, αρχηγός της ομάδας. Τρεις ώρες αργότερα οι οπαδοί της Φενέρ ενώθηκαν με τον κύριο όγκο φιλάθλων στη λεωφόρο της Βαγδάτης, στην περιοχή της Φενέρμπαχτσε, η οποία θεωρείται το κάστρο της ομάδας. «Κανείς δεν τα βάζει με τη Φενέρμπαχτσε», «Η Φενέρμπαχτσε είναι το τελευταίο κάστρο που θα πέσει», «Η Φενέρμπαχτσε θα φάει τους εχθρούς της», φώναζε το πλήθος.

Οι δικηγόροι του Γιλντιρίμ αμέσως μετά την απόφαση ζήτησαν να μη μεταφερθεί στις φυλακές αλλά στο νοσοκομείο επειδή πάσχει από διαβήτη. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της κατάθεσής του, αρκετές φορές χρειάστηκε να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες επειδή είχε ανέβει το σάκχαρό του μέχρι και 240. Τελικά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων και οδηγήθηκε στις φυλακές. Μέχρι χθες είχαν προφυλακιστεί άλλα πέντε στελέχη της ομάδας. Πάντως επισημαίνεται ότι ο εισαγγελέας και ο δικαστής είναι οι ίδιοι που δικάζουν την υπόθεση Εργκενεκόν και κανείς δεν αποκλείει ότι το σκάνδαλο Γιλντιρίμ μπορεί να συνδεθεί και με αυτήν.

Η Φενέρμπαχτσε είχε πάρει πέρσι το πρωτάθλημα και τώρα έπειτα από την προφυλάκιση του προέδρου της αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσει τον τίτλο αλλά και να πέσει κατηγορία. Η απόφαση για το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του νέου προέδρου της Τουρκικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Μεχμέτ Αλί Αϊντινλάρ, ο οποίος ήταν κορυφαίο στέλεχος της Φενέρμπαχτσε και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα μόλις τρεις μέρες πριν από τις συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: