Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

"Η Γερμανία χρωστάει την επιβίωσή της και στην Ελλάδα"


Με συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ο διακεκριμένος Καθηγητής του London School of Economics, Άλμπρεχτ Ριτσλ, υπενθυμίζει ότι η Γερμανία είχε την στήριξη της Ελλάδας και άλλων χωρών μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου και, παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα «σταθεί στα πόδια της» παρά τις πιέσεις των αγορών...



Η Γερμανία είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει από το 1919 έως το 1953 λόγω των δύο καταστρεπτικών πολέμων, υποστήριξε ο Καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Α. Ριτσλ.

«Το γερμανικό μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κάλεσαν τους δανειστές της Γερμανίας (μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα) το 1953 στο Λονδίνο και ενορχήστρωσαν «κούρεμα» του γερμανικού χρέους κατά 50% και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κατά 30 έτη», δήλωσε ο Γερμανός Καθηγητής.

«Μόνο ύστερα από αυτή την πρωτοβουλία η γερμανική οικονομία κατόρθωσε να αναπτυχθεί και μέσα στις επόμενες δεκαετίες να επιβληθεί στην Ευρώπη και να υποστηρίξει την επανένωση της χώρας», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο κύριος Ριτσλ έδειξε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τις δυσκολίες. «Υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου και να κινδυνεύσει η συνοχή της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω όμως ότι οι πολιτικοί το γνωρίζουν και προσπαθούν να το αποφύγουν», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: