Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο ξέσπασε στην Θάσο

Μεγάλου μεγέθους οικονομικό σκάνδαλο ξέσπασε στην Θάσο με πρωταγωνιστές ανώτερα στελέχη υποκαταστημάτων τριών μεγάλων τραπεζών αλλά και τριών γνωστών επιχειρηματιών του νησιού που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.

Μάλιστα, η κεντρική διοίκηση μιας από τις τράπεζες διενεργεί Ένορκη Διοικητή Εξέταση σε βάρος υψηλόβαθμου υπαλλήλου της, τον οποίο μετέθεσε στο κατάστημα της Καβάλας, για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι κατηγορίες περί εμπλοκής του σε τοκογλυφία και παράνομη προμήθεια από τα δάνεια που προσωπικά ο ίδιος μεσολαβούσε για να εκδοθούν.

Την ίδια ώρα, οι φημολογίες αλλά και η επίσκεψη του ΣΔΟΕ στο νησί, υποχρέωσαν και τις δυο άλλες τράπεζες να προβούν σε ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει συσχέτιση των υποθέσεων που χειρίστηκε ο υπάλληλος της πρώτης τράπεζας με ανάλογες υποθέσεις που χειρίστηκαν οι δικοί τους υπάλληλοι....

Στην πρώτη περίπτωση, ο ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος μεσολαβούσε για την έκδοση δανείου για λογαριασμό του πελάτη (ο οποίος δυσκολευόταν κανονικά να λάβει λόγω χαμηλών εισοδημάτων) και κρατούσε προμήθεια σχεδόν στο ύψος του δανείου. Για παράδειγμα, για ένα δάνειο της τάξης των 100.000 ευρώ που ζητούσε ο πελάτης ο υπάλληλος εκταμίευε δάνειο στο όνομα του πελάτη ύψους 200.000 ευρώ και τα 80.000 από αυτά τα ελάμβανε ως προμήθεια. Ωστόσο ο πελάτης υποχρεούνταν να εξοφλήσει στην τράπεζα κεφάλαιο και τόκους ύψους 200.000 ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις που ερευνώνται τόσο ο ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος της πρώτης τράπεζας όσο και οι τραπεζικοί υπάλληλοι των άλλων δυο φέρεται να είχαν συνεργασία με τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού, τους οποίους και συνέστηναν σε όσους πελάτες είχαν ανάγκη από μετρητά αλλά αδυνατούσαν τελικά να λάβουν δάνεια. Οι συγκεκριμένοι δάνειζαν με υπέρογκο επιτόκιο και έδιναν προμήθεια στους τραπεζικούς υπαλλήλους για την συνεργασία αφενός στην μη έγκριση των δανείων από τις τράπεζες και αφετέρου στην σύσταση-παραπομπή που έκαναν προς αυτούς.

Στο στόχαστρο των ελέγχων που διενεργούν και οι τρεις τράπεζες βρίσκονται όλες οι εκδόσεις δανείων και οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων φέρονται να εμπλέκονται στη σπείρα της τοκογλυφίας. Επίσης, έλεγχοι γίνονται σε συμβόλαια ακινήτων, αφού στην περίπτωση όσων αδυνατούσαν να πληρώσουν τους υπέρογκους τόκους στους μεγαλοεπιχειρηματίες, υπήρχε ρήτρα στο συμφωνητικό για μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας τους. Τέλος, το ΣΔΟΕ ελέγχει λεπτομερώς όλα τα οικονομικά στοιχεία των τριών μεγαλοεπιχειρηματιών και εκτιμά ότι βρίσκεται μπροστά σε μεγάλης έκτασης παρατράπεζα που λειτουργούσε στο κοσμοπολίτικο νησί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: