Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Πλήγμα στον τουρισμό μας τα επεισόδια στην Αθήνα


Όπως ήταν φυσικό, οι εικόνες χάους και πανικού που επικράτησαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας θα έχουν και δραματικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας.

Πλέον αλλάζουν τα δεδομένα για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών, όπως εκτιμούν παραγωγικοί φορείς του κλάδου...Εκφράζοντας τη λύπη και τον αποτροπιασμό της για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής κάνει λόγο για "εκτροχιασμό" των δύο πλευρών και απευθύνει έκκληση για γενικότερη αυτοσυγκράτηση.

Οι χθεσινές συγκρούσεις μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε βομβαρδισμένο τοπίο, με τους τουρίστες να τρέχουν έντρομοι, ενώ τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της εκκένωσης του ξενοδοχείου King George.

Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε και η αναίτια εισβολή αστυνομικών στο Μοναστηράκι, όπου η παρουσία τους προκάλεσε πανικό μεταξύ των θαμώνων των εστιατορίων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΕΞΑ συμπαραστέκεται τόσο στο King George ξενοδοχείο - μέλος της που αναγκάστηκε να πάρει έκτακτα μέτρα ευθύνης για την προστασία επισκεπτών και εργαζόμενων εκκενώνοντάς το, όσο και στα λοιπά ξενοδοχεία - μέλη της στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, τα οποία λόγω φύσης και θέσης (έναντι του Ελληνικού Κοινοβουλίου), πληρώνουν συνεχώς και επί σειρά ετών "τα σπασμένα" από "τα έργα και τις ημέρες των εκάστοτε κυβερνώντων".

Να επανεξετάσουν τον τρόπο αντίδρασης και διαμαρτυρίας τους καλεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος την Πολιτεία, τους διαμαρτυρόμενους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία, προκειμένου "να μην υπονομεύεται ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί και τη μεγαλύτερή μας ελπίδα για ανάπτυξη της οικονομίας, εξασφάλιση θέσεων εργασίας και έξοδο από αυτή την πρωτόγνωρη κοινωνική, τελικά, κρίση, την οποία διερχόμαστε ως χώρα", όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

"Το δικαίωμα στην απεργία και τη διαμαρτυρία είναι απολύτως σεβαστό, στη συγκεκριμένη μάλιστα συγκυρία είναι απολύτως κατανοητή η αιτία που οδηγεί και στα δύο και την οποία όλοι υφιστάμεθα", τονίζει το ΞΕΕ με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

Με φόντο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και γενικά στο δίκτυο μεταφορών της χώρας, λόγω της πληθώρας των απεργιακών κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας, ξεδιπλώθηκε στο κέντρο της Αθήνας ένα σκηνικό τρομοκράτησης τουριστών και εργαζομένων στα ξενοδοχεία του κέντρου, που δυστυχώς έκαναν τον γύρο του κόσμου, δυσφημώντας μας ως πολιτισμένη χώρα και τουριστικό προορισμό", σημειώνεται στην ανακοίνωσή του και τονίζεται:

"Αποτέλεσμα αυτής της έκρυθμης κατάστασης είναι να εμπεδώνεται σταδιακά στη διεθνή κοινή γνώμη η Ελλάδα ως ένας μη ασφαλής για τους τουρίστες προορισμός, γεγονός που την αδικεί κατάφωρα. Τη στιγμή που όλες οι στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες παγκοσμίως για να επισκεφτεί κάποιος τουρίστας, η δύναμη των συγκεκριμένων εικόνων παραμορφώνει ή και αντιστρέφει την πραγματικότητα σε βάρος μας".

Την έντονη διαμαρτυρία του για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας εκφράζει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), τονίζοντας ότι αυτές οι εικόνες, που έκαναν το γύρο του κόσμου, ανατρέπουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της αύξησης του τουρισμού της χώρας.

Ο ΗΑΤΤΑ υπογραμμίζει ότι επιτακτική ανάγκη είναι η ανάληψη ευθυνών από όλους, προκειμένου αυτή η κατάσταση να μην λειτουργεί σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, άλλων κοινωνικών ομάδων, σε βάρος των τουριστών, που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, των επιχειρήσεων και τελικά, σε βαρος της εθνικής οικονομίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

στα παπαρια μας ομως....
εδω εμας μας γαμανε τη ζωη κ αυτοι σκεφτονται τα λεφτα που θα χασει ο δασκαλαντωννακης απο το king george..αντε ρε γαμηθητε ολοι σας εγω ειμαι ανεργος εδω κ 8 μηνες