Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Bενιζέλος: «Μεγάλος Φιλέλληνας ο Γιουνκέρ- το 2014 στις αγορές η Ελλάδα»

Με τη βοήθεια των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ανανεωμένη αποφασιστικότητα η Ελλάδα θα ανακτήσει το συντομότερο δυνατόν την οικονομική κυριαρχία της και σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το 2014, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει επειδή αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως είπε, τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία έρχονται από τον τομέα του τουρισμού καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα από το υπουργείο Τουρισμού και την Τράπεζα της Ελλάδας είναι "ενθαρρυντικά" και δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά 10%....

Αναφερόμενος στα πρόσφατα σχόλια του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι "η κυριαρχία των Ελλήνων θα μειωθεί δραστικά", ο κ. Βενιζέλος τον χαρακτήρισε "μεγάλο Φιλέλληνα" ο οποίος αναμφίβολα θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν τα προβλήματα και κυρίως να αποφύγουν τους συστημικούς κινδύνους.

Σχολιάζοντας την αποστολή εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη στην Ελλάδα, είπε ότι δεν θα τοποθετηθούν ξένοι επιθεωρητές στα υπουργεία για να ελέγχουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την ελληνική βουλή, την κυβέρνηση ή τη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Βενιζέλος είπε τέλος ότι προτεραιότητά του είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και ότι την επόμενη εβδομάδα σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει στο επόμενο Συμβούλιο Eurogroup, που θα γίνει στις 11 Ιουλίου, τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Θα την ανακοινώσω (σ.σ.: τη σύνθεση), αφού ολοκληρώσω τις συζητήσεις με την Αντιπολίτευση για τα 2-3 σημαντικά πρόσωπα, επειδή χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός διέψευσε τις αναφορές σχετικά με την τοποθέτηση ξένων επιθεωρητών στα υπουργεία για να ελέγχουν την πρόοδο. «Δεν θα υπάρξουν ελεγκτές», είπε, προσθέτοντας: «Μπορούμε όλοι να προσφύγουμε στην τεχνογνωσία και την εμπειρία της ΕΕ και άλλων χωρών-μελών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν επιθεωρητές ούτε ότι θα αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από την ελληνική Βουλή, την ελληνική Κυβέρνηση ή την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Ερωτηθείς για την προειδοποίηση του οίκου Standard & Poor's ότι μπορεί να χαρακτηρίσει ως επιλεκτική χρεοκοπία το σχέδιο των γαλλικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να είναι αυστηρά εθελοντική και πρόσθεσε: "Καθώς οι αγορές είναι αυστηρές και αμείλικτες, θέλουμε το νέο πρόγραμμα να έχει μία μορφή που να γίνεται αποδεκτή από τις αγορές και να αντιδράσουν αυτές θετικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: