Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011

Χάος στο κέντρο του Όσλο μετά από έκρηξη στο κυβερνείο - Δύο νεκροί και 8 τραυματίες

Δυο νεκροί και οκτώ τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο του Όσλο, πολύ κοντά στην έδρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την αστυνομία και νορβηγικά ΜΜΕ, η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα.

Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Στόλτενμπεργκ καθώς και σε κοντινά υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά. Όπως μεταδίδει το Russia Today, η Νορβηγική αστυνομία εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώθηκε και ο κεντρικός σταθμός μετρό που βρίσκεται κοντά στο σημείο της έκρηξης, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενδεχομένως θα σημειωθεί και δεύτερη έκρηξη.
...
Όπως δήλωσαν δύο μέλη της κυβέρνησης τα οποία ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ είναι σώος και ασφαλής.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες», είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι «μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου -- όπου νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά -- και η σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang.

Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος», είπε ένας δημοσιογράφος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με το Νορβηγό ομολογό του

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρωθυπουργός εξέφρασε στον νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Stoltenberg ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: