Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Εγκρίθηκε η 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα


Εγκρίθηκε η 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να εγκρίνει και εκείνο με τη σειρά του την εκταμίευση της 5ης δόσης...



Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: "η απόφαση υπήρξε θετική για την Ελλάδα και η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα".

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε αποκλειστικά η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα καθοριστούν οι ακριβείς παράμετροι, το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη αναφέρεται πως υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ακόμη, οι υπουργοί οικονομικών κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου, τονίζεται ότι οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να καθοριστούν οι παράμετροι της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με στόχο την επίτευξη σημαντικής μείωσης των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και την παράλληλη αποφυγή μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν ακόμη ότι οι βασικές παράμετροι του πολυετούς προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα έχει ως άξονα τη συνεχή ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, όπως επίσης και φιλόδοξων και συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεων. Τα προγράμματα αυτά θα λάβουν ευρεία τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, καταλήγει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Για θετική απόφαση έκανε λόγο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το οποίο στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η εκταμίευση θα γίνει μέχρι τις 15 του μήνα ενώ στις 8 Ιουλίου αναμένεται και η απόφαση του ΔΝΤ.

"Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.

Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών", αναφέρει η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ε.Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: