Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ εδώ και τώρα!


Εφικτό χαρακτήρισε το στόχο είσπραξης 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2011 ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, με συνέντευξη του στο Reuters. Πρόσθεσε ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει το 3,9% αντί του 3,5% που είχε εκτιμηθεί αρχικά και ότι η ανεργία θα φτάσει το 16-17%.

Βενιζέλος είπε ότι με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης...



θα βοηθήσει την χώρα να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

«Ο πρωθυπουργός και εγώ μπορούμε να συντονίσουμε το σύστημα με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την άμεση σύσταση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.

«Θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή το ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον ποσοτικό στόχο που έχει τεθεί για φέτος και φυσικά για όλη την περίοδο μέχρι το 2015».

«Ο στόχος που έχουμε για το 2011 είναι βατός, διότι είναι ιδιωτικοποίηση και αξιοποίηση στοιχείων της περιουσίας του δημοσίου που δεν θέτει νομικά πολύπλοκα θέματα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος και άλλα 10 δισ. ευρώ το 2012, με στόχο τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Στους 19 μήνες διακυβέρνησής της δεν πραγματοποιήθηκε καμία ιδιωτικοποίηση.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία και την αγορά στο εσωτερικό», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κυβέρνησή μας έχει αναλάβει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως νέος υπουργός Οικονομικών, να φέρω σε πέρας αυτό το έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: