Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Όλα τα μέτρα "φωτιά" του 4ου επικαιροποιημένου Μνημονίου

Αυξήσεις σε υπηρεσίες δημοσίων υπηρεσιών, εισιτήρια, νέα μέτρα “φωτιά” για εισοδήματα, φόρους, συντάξεις κύριες και επικουρικές, αποκρατικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον 390 δισ. ευρώ, κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο 4ο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (07/07).

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, και τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, ενώ ιδρύεται φορέας αποκρατικοποιήσεων με ισχυρή διοίκηση, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία και Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας με στόχο την προετοιμασία τους για αποκρατικοποίηση....

Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα με στόχο τη μείωση των προμηθειών και των δαπανών προς τρίτους στις δημόσιες επιχειρήσεις, την αναθεώρηση των τελών, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη μείωση των δαπανών για το προσωπικό μέσω της ολοκλήρωσης και της εφαρμογής ενός σχεδίου μείωσης του προσωπικού.

Ειδικότερα, το πλεονάζον προσωπικό που δεν μπορεί να μεταταχθεί σύμφωνα με τον κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011) θα αντιμετωπισθεί με μη εθελοντικές αποχωρήσεις και μέσω της δημιουργίας εργασιακής εφεδρείας (απόθεμα εργατικού δυναμικού).

Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους (εξαιρούνται οι υπερωρίες και άλλες επιπρόσθετες αμοιβές) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 12 μήνες, κατόπιν του οποίου θα αποχωρούν.
Συγχώνευση, μεταφορά αρμοδιοτήτων και κατάργηση φορέων του Δημοσίου

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγχώνευση, μεταφορά αρμοδιοτήτων και την κατάργηση 200 τοπικών ΔΟΥ που εκτιμήθηκαν ως ανεπαρκείς αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, προβλέπεται η υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο, μέτρα που αφορούν στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ.

Ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναθεωρείται και η κάλυψή του μειώνεται σε κατά μέγιστο 10 τοις εκατό της απασχόλησης, ενώ ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (Νόμος 3863/2010) εφαρμόζεται με ισχύ από 1ης Αυγούστου 2011 σε όλους τους υπάρχοντες και τους μελλοντικούς εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση εντοπίζει τα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης δυσανάλογο με τις καταβαλλόμενες εισφορές, και προσαρμόζει τις πληρωμές.

Ακόμη, οι τιμές των εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕ καθώς και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25%.

Αυξάνονται οι φόροι

Το μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις στους φόρους κατά τουλάχιστον 2017 εκατ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 3678 εκατ. ευρώ το 2012, 156 εκατ. ευρώ το 2013 και 685 εκατ. ευρώ το 2014 μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στα εστιατόρια και στα μπαρ από 13% σε 23% από το Σεπτέμβριο του 2011, της αύξησης στους φόρους ακίνητης περιουσίας, της μείωσης του αφορολόγητου στα 8000 ευρώ και της υιοθέτησης μίας προοδευτικής εισφοράς αλληλεγγύης, της αύξησης στην φορολόγηση με τεκμήρια εισοδήματος και τελών στους ελεύθερους εισοδηματίες, της μείωσης στις απαλλαγές φόρων/δαπανών, των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για προϊόντα καπνού με πιο γρήγορη την πληρωμή του ειδικού φόρου και αλλαγών στη φορολογική διάρθρωση, μέσω του ειδικού φόρου στα αναψυκτικά, των ειδικών φόρων στο φυσικό αέριο και το υγροποιημένο αέριο, της κατάργησης του φορολογικού πλεονεκτήματος για το πετρέλαιο θέρμανσης (για τις επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο 2011 και ύστερα, και για τα νοικοκυριά σταδιακά από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Οκτώβριο 2013), της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας, των έκτακτων εισφορών σε αυτοκίνητα, μηχανές και πισίνες, της αύξησης των προστίμων για αυθαίρετα κτίσματα και της τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων, της φορολόγησης σκαφών και γιοτ, της ειδικής εισφοράς πάνω σε ακίνητα μεγάλης αξίας, της ειδικής εισφοράς για τους χώρους καπνιζόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: