Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Βυθίστηκε η "Δεξαμενή 3" στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν όσον αφορά την επισκευή των πλοίων, λόγω της βύθισης της πλωτής δεξαμενής (χώρος επισκευής πλοίων) που βρίσκεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Οι δεξαμενές είναι χώροι, μέσα στα ναυπηγεία, όπου «μπαίνουν» τα πλοία προς επισκευή. Όταν πρόκειται να εισέλθει πλοίο προς επισκευή, η δεξαμενή «βυθίζεται», το πλοίο μπαίνει στο χώρο και στη συνέχεια η δεξαμενή σηκώνεται «ανεβάζοντας» το πλοίο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Κάτι αντίστοιχο, επρόκειτο να συμβεί και την Παρασκευή. Ωστόσο, στη φάση της βύθισης και όταν η δεξαμενή έφτασε στο κατώτερο σημείο ώστε να δεχθεί την είσοδο του πλοίου, αυτή άρχισε να «γέρνει» και να «μπάζει νερά». Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μηχανικών, διότι δε δούλεψαν οι αντλίες νερού - εξαιτίας προσωρινής διακοπής ρεύματος υψηλής τάσης - που θα έβγαζαν το νερό της δεξαμενής, με αποτέλεσμα αυτή να πάρει κλίση και να μείνει «βυθισμένη».....

Ευτυχώς, οι εργαζόμενοι, έγκαιρα έφυγαν από τον τόπο του ατυχήματος και δεν υπήρξαν θύματα. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε με το πλοίο «στον αέρα», τότε θα υπήρχαν σοβαρότατοι κίνδυνοι εγκλωβισμού εργαζομένων.

Εργαζόμενοι του ναυπηγείου σημειώνουν ως σοβαρές και διαχρονικές τις ευθύνες των διοικήσεων των ναυπηγείων, αναφορικά με την ελλιπέστατη συντήρηση των δεξαμενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: