Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Σε 24ωρη απεργία γιατροί και νοσηλευτές


Εκτός από τους ιδιοκτήτες ταξί, σήμερα απεργούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές της χώρας, ενώ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Το αίτημα τους είναι η "άμεση απόσυρση του πρόχειρου και αποσπασματικού σχεδίου Συγχωνεύσεων...



και Καταργήσεων Νοσοκομειακών και Προνοιακών Μονάδων".

Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι φορείς νοσηλευτών και γιατρών, ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει σε ανακοίνωσή της πως "το σχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιγράφεται Λειτουργική Αναδιάταξη Μονάδων Υγείας ΕΣΥ, στη πραγματικότητα όμως συρρικνώνει, απαξιώνει, ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το σύστημα. Προαπαιτούμενο των αλλαγών του υγειονομικού χάρτη είναι η ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αυτοτελών ΤΕΠ, σύγχρονων και αποτελεσματικών εργαστηριακών τομέων, Χειρουργικών κρεβατιών".

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές τονίζουν ότι ο υπουργός Υγείας αρνείται να αναπτύξει τις αναγκαίες προϋποθέσεις που αναβαθμίζουν το σύστημα και να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, παρά το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια αποχώρησαν με συνταξιοδότηση τουλάχιστον 20.000 υπάλληλοι.

Παράλληλα, κατηγορούν τον υπουργό, ότι καταργεί εργασιακά δικαιώματα και προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες "με την κινητικότητα του ελλιπέστατου κουρασμένου, κακοπληρωμένου προσωπικού", μεταξύ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων.

"Σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι πολίτες ζουν στη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό στρέφονται, για υπηρεσίες στον Δημόσιο Τομέα Υγείας και Πρόνοιας κάθε ημέρα όλο και περισσότεροι. Ο υπουργός οφείλει να αναβαθμίζει το σύστημα και όχι να το απαξιώνει με ψευδή, πρόχειρα και αποσπασματικά", υπογραμμίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: