Ενα κίνημα «αγανακτισμένων» με την κυβέρνηση Χριστόφια γεννά η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» κοντά στη Λεμεσό. Χθες, σε κλίμα οργής και οδύνης έγιναν οι κηδείες οκτώ εκ των θυμάτων, ενώ ανακοινώθηκε και ο θάνατος ενός ακόμη 19χρονου εθνοφρουρού, του Αντώνη Χαραλάμπους - που νοσηλευόταν με βαρύτατα τραύματα μετά την έκρηξη - ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νεκρών. Χαρακτηριστικό του κλίματος οργής που επικρατεί στην Κύπρο είναι ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δεν παρέστη ούτε καν στην κηδεία του αρχηγού του κυπριακού Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου έγινε στόχος αποδοκιμασιών στην κηδεία του διοικητή της ναυτικής βάσης, Λάμπρου Λάμπρου, στη Λάρνακα....
Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές σε κεντρικές πλατείες της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας έλαβαν μέρος χιλιάδες άνθρωποι. Οι εξόφθαλμες παραλείψεις στο θέμα των 98 εμπορευματοκιβωτίων με πυρομαχικά που είχαν αποθηκευτεί πρόχειρα στη ναυτική βάση και οι κυβερνητικοί χειρισμοί φαίνεται να ευνοούν τη μαζικότητα που παρατηρείται στις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων», όπου κυριαρχεί το σύνθημα «παραιτηθείτε».
Σήμερα «αγανακτισμένοι» προγραμματίζουν παγκύπρια συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Η Αστυνομία επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια και την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κατά τη συγκέντρωση της Τρίτης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σε ομάδα νεαρών που προσπάθησε να μπει στο κτίριο, αλλά πολιτικά κόμματα επέκριναν τη Αστυνομία για χρήση υπέρμετρης βίας. Οι «αγανακτισμένοι» αποδίδουν την επέμβαση της Αστυνομίας στην προσπάθειά της να διαλύσει τη συγκέντρωση και να αποθαρρύνει νέες.
Το σκηνικό πάντως άρχισε να ξεκαθαρίζει μέσα από διαδοχικές αποκαλύψεις εγγράφων και επιστολών από τον κυπριακό Τύπο, τουλάχιστον ως προς το ότι οι αρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή ο (παραιτηθείς) υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είχαν επανειλημμένως προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων.
Από τον Μάιο του 2009 ο (παραιτηθείς) αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης είχε με επιστολή του προς το υπουργείο Αμυνας ζητήσει να ληφθεί απόφαση για το επικίνδυνο φορτίο και ανέφερε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να παραμείνει το φορτίο στην κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε έπρεπε να ληφθούν μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις που του απηύθυναν οι αδικοχαμένοι διοικητής Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης και ο διοικητής της βάσης Λάμπρος Λάμπρου. Ακολούθησε σύσκεψη χωρίς να ληφθεί απόφαση τον Αύγουστο, ενώ το υπουργείο Αμυνας τον Νοέμβριο ζητούσε από το υπουργείο Εξωτερικών να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να ληφθούν αποφάσεις. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 ότι «κατά την άποψη του υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους είχαμε καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα για αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».
Οπως διαπιστώνεται, επί δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση δεν ελάμβανε σοβαρά τις προειδοποιήσεις και μόνον την εβδομάδα όταν παρουσιάστηκε η αλλοίωση των εμπορευματοκιβωτίων, λίγα δηλαδή 24ωρα πριν από την καταστροφική έκρηξη, κατελήφθη από πανικό και προσπαθούσε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. Σε τέτοιο μάλιστα σημείο ώστε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμυνας τηλεφωνούσε στον υπεύθυνο επιθεώρησης εργασίας να πάει να κάνει επί τόπου έλεγχο. Αυτός όμως του απάντησε ότι δεν γνωρίζει από πυρομαχικά και είναι αναρμόδιος.
Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
Ο 19χρονος Αντώνης Χαραλάμπους ο 13ος νεκρός στην Κύπρο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου