Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Υπέρ του νόμου – πλαίσιο 133 καθηγητές πανεπιστημίου


Εκατόν τριάντα τρεις καθηγητές πανεπιστημίων υπογράφουν κείμενο στήριξης της μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ως απολύτως αναγκαία.

Οι πανεπιστημιακοί στο κείμενο τους επισημαίνουν ότι “το καλό πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταπεξέλθει η χώρα στο διεθνή ανταγωνισμό”...



ενώ αναφερόμενοι στην σημερινή κρίση στη χώρα μας επισημαίνουν ότι "περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη σήμερα, από ένα πανεπιστήμιο που θα εναρμονίσει τη λειτουργία του με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, θα απελευθερώσει τις επιστημονικές δυνάμεις του και θα αποτελέσει κύριο μοχλό για την ανάταξη και ανάπτυξη της χώρας μας."

Επίσης, οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο εδώ και δεκαετίες “δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του, παρά τα όποια βήματα προόδου έγιναν, ιδίως στον τομέα της στελέχωσης των ΑΕΙ. Οι παθογένειες της σημερινής κατάστασης είναι γνωστές σε όσους δεν θέλουν να κλείνουν τα μάτια. Η παράδοση αυτή πρέπει να αλλάξει. Όσες, επιφυλάξεις και αν έχουμε για επιμέρους προβλέψεις της μεταρρύθμισης, που έχει εξαγγελθεί, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια”.

Μάλιστα οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουν το κείμενο εκτιμούν ότι “το πανεπιστήμιο είναι μέρος της κοινωνίας μας και υπάρχει για να συμβάλλει στην προκοπή της. Η κοινωνία και το πανεπιστήμιο δεν έχουν πολύ χρόνο. Αν και αυτή η απόπειρα αποτύχει , το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μείνει στάσιμο για πολλά χρόνια ακόμη. Και αυτό είναι σε βάρος της χώρας".

Εξάλλου, οι πανεπιστημιακοί που πρόσκεινται στη Ν.Δ. με κείμενό τους, εκτιμούν ότι το προτεινόμενο σχέδιο “οδηγεί σε ένα χειρότερο πανεπιστήμιο, ή ακόμη χειρότερα στην εξαφάνιση του πανεπιστημίου, όπως έχει θεσμοθετηθεί στην Ευρώπη και στη δημιουργία μιας “επιχείρησης επαγγελματικής κατάρτισης.”

Όπως συγκεκριμένα τονίζουν “η πανεπιστημιακή κοινότητα (Σύγκλητοι, Πρυτάνεις, ΠΟΣΔΕΠ, Σύλλογοι ΔΕΠ) έχει σαφώς αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων μας, καθώς το θεσμικό πλαίσιο (που βασίζεται στο Ν. 1268/82) χρειάζεται σημαντική αναδιάρθρωση. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην βελτίωση της λειτουργίας των ΑΕΙ, που είναι ένας από τους θεσμικούς πυλώνες τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κοινωνία και στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί για να βγει από την πρωτοφανή κρίση στην οποία βρίσκεται.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα σταθερά και με νηφαλιότητα έχει εκφράσει την διάθεσή της να διεξαγάγει ουσιαστικό διάλογο τόσο με το υπουργείο όσο (και κυρίως) με την ελληνική κοινωνία για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη λειτουργία των ΑΕΙ.”

Οι πανεπιστημιακοί που πρόσκεινται στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι δεν έχει προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: