Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Σόιμπλε: "Σε 10 χρόνια η ανάπτυξη στην Ελλάδα"!!!

"Η Ελλάδα θα χρειαστεί μία δεκαετία για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της", εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Passauer Neue Presse".

Παρουσίασε ως μονόδρομο την ανάληψη δράσης για τη στήριξη του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η απραξία θα ήταν περισσότερο επικίνδυνη και εν τέλει ακριβή. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers στοίχισε στη Γερμανία, το 2009, το 4,7% του ΑΕΠ της Γερμανίας.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι όροι για τη σωτηρία ενός κράτους είναι σκληροί και κανείς δεν θα πάρει "ελευθέρας". "Δεν θα υπάρξει βοήθεια χωρίς μέτρα αυστηρής λιτότητας και δομικές μετρρυθμίσεις", διευκρίνισε.

Ο Σόιμπλε απέρριψε τις επικρίσεις, ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομεά στο πρόγραμμα για τον έλεγχο του ελληνικού χρέους είναι ανεπαρκής, σημειώνοντας ότι συμφώνησαν να υποστούν απώλειες που φτάνουν στο 21% της αξίας των ομολόγων και διατηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα για 30 ακόμη χρόνια.

"Πρόκειται για σημαντική συνεισφορά", τόνισε.....

Εκτίμησε ότι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό στον τομέα και άφησε αιχμές για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εμφανίζονταν υποταγμένοι στις αποφάσεις των οίκων.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρατήρησε ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν ένα "κούρεμα" 21% και δεσμεύθηκαν για 30 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. "Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή", επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος ότι το "θρίλερ" των διαπραγματεύσεων για το χρέος των ΗΠΑ θα έχει αίσιο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: