Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

101,8% αύξηση στα περιστατικά διαφθοράς στην Ελλάδα


Με το αθάνατο μυθικό πλάσμα, τη Λερναία Ύδρα μοιάζει η διαφθορά στην Ελλάδα, αφού ένα “κεφάλι” της κόβεται και δύο βγαίνουν στη θέση του, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται εξίσου αθάνατη.

Παρά την οικονομική κρίση και παρά το “ανελέητο” κυνηγητό της διαφθοράς και φοροδιαφυγής, οι καταγγελίες πολιτών για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 101,8% σε σχέση με πέρυσι...Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι καταγγελίες που αφορούν σε αστυνομικούς παρουσιάζουν αύξηση 77,26%.

Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις διαφθοράς:

- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων του δημοσίου (Νομαρχίας ΟΤΑ Πολεοδομίας και Τοπικής Αστυνομικής Υπηρεσίας) στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Η Πολεοδομία είχε “παγώσει” 157 υποθέσεις αυθαιρέτων (σε νησιά) που είχαν τελεσιδικήσει, αλλά τα πρόστιμα δεν είχαν βεβαιωθεί στις κατά τόπους ΔΟΥ ώστε να εισπραχθούν. Επίσης από την έρευνα προέκυψε ότι κανένα από τα σταλθέντα “σήματα” που αφορούσαν πολεοδομικές αυθαιρεσίες δεν είχε καταγραφεί στα βιβλία του οικείου αστυνομικού τμήματος, ούτε είχε πάρει αριθμό πρωτοκόλλου.

- Συνελήφθη ιατρός διευθυντής χειρουργικής κλινικής δημοσίου νοσοκομείου για παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση. Ο ιατρός είχε απαιτήσει το ποσό των 1.200 ευρώ από την κόρη του ασθενούς του, τον οποίο είχε χειρουργήσει.

- Συνελήφθησαν δύο ιατροί πλαστικής χειρουργικής δημοσίου νοσοκομείου για παθητική δωροδοκία, εκβίαση και παράβαση του νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι δύο ιατροί είχαν απαιτήσει από ασθενή, προκειμένου να χειρουργηθεί, το ποσό των 2.400 ευρώ.

- Συνελήφθη υπάλληλος υποκαταστήματος ΙΚΑ για παθητική δωροδοκία. Ο υπάλληλος του ΙΚΑ, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, “απαιτούσε εκβιαστικά από επιχειρηματία της περιοχής που δραστηριοποιούνταν σε συστήματα ξηράς δόμησης κουφωμάτων, να του καταβάλει το χρηματικό ποσό 5.700 ευρώ προκειμένου να μην κατασχεθεί επιχείρησή του, για υπολειπόμενο χρέος που όφειλε στο ΙΚΑ”.

- Συνελήφθη τελωνειακός υπάλληλος, προϊστάμενος του δικαστικού τμήματος, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση, κατάχρηση εξουσίας και παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση. Ο εν λόγω τελωνειακός υπάλληλος απαιτούσε εκβιαστικά από επιχειρηματία “υψηλό χρηματικό ποσό” προκειμένου να καθυστερήσει για δύο χρόνια τον έλεγχο 300 πολυτελών αυτοκινήτων, (ανάμεσά τους Λαμποργκίνι, Αστον Μάρτιν, Φερράρι και Πόρσε) που η εταιρία του ιδιώτη- επιχειρηματία είχε εισαγάγει και πουλήσει στην Ελλάδα.

Λόγω του ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε παραλάβει το διεθνές ΑΦΜ (το οποίο απαιτεί η ελληνική νομοθεσία), ο τελωνειακός υπάλληλος απαίτησε μεγάλο χρηματικό ποσό για να μην επιβάλει πολλαπλό τέλος σε υποτιμολογήσεις εισαγομένων πολυτελών αυτοκινήτων.

- Συνελήφθη υπάλληλος του ΣΔΟΕ Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, μετά από συνδυασμένες ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, να λαμβάνει χρηματικό ποσό 30.000 ευρώ για τακτοποίηση φορολογικής υπόθεσης ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

- Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 15 αστυνομικών που υπηρετούσαν ή υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων, στα οποία διενεργούνταν παράνομα ηλεκτρονικά παίγνια (φρουτάκια). Σε βάρος των αστυνομικών αυτών ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παθητική δωροδοκία. Πρόκειται για 4 αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και 11 αστυνομικούς.

- Συνελήφθησαν δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας και ένας δημόσιος υπάλληλος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων. Οι δύο αυτοί αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο διέθεταν ποσότητες ναρκωτικών σε πληροφοριοδότες τους με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών για διακινητές ναρκωτικών ουσιών.

- Συνελήφθη γυναίκα ιατρός δημόσιου νοσοκομείου για απάτη κατ΄ εξακολούθηση. Η ιατρός είχε διαβεβαιώσει ψευδώς ζευγάρι ιδιωτών ότι στο νοσοκομείο που εργάζεται διενεργούνται εξειδικευμένες εξετάσεις, ενημερώνοντάς τους ότι το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια έλαβε τμηματικά διάφορα ποσά (ως προκαταβολή), ενώ τους παρέδωσε απαντήσεις των εξετάσεων, οι οποίες ήταν ξενόγλωσσες και φέρονται να έχουν εκδοθεί από εργαστήριο αλλοδαπής.

- Συνελήφθη προϊστάμενος Δασικής Υπηρεσίας για δωροδοκία και εκβιασμό. Απαιτούσε από ιδιώτη μεγάλο χρηματικό ποσό για να του χορηγήσει βεβαιώσεις χαρακτηρισμού αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του.

- Συνελήφθη συνταξιούχος του ΟΓΑ που διατηρούσε γραφείο διεκπεραίωσης αυτοκινητιστικών υποθέσεων, για πλαστογραφία ιατρικών πιστοποιητικών, για χρήση ναρκωτικών και για πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

- Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 3 υπαλλήλων τελωνείου της Αττικής για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση κτλ. Ο ένας εκ των κατηγορουμένων είχε παραλάβει από το ΣΔΟΕ 860.390 πακέτα λαθραία τσιγάρα σε 1.712 χαρτοκιβώτια τα οποία προορίζονταν για καταστροφή. Οι κατηγορούμενοι ιδιοποιήθηκαν μεγάλη ποσότητα τσιγάρων, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες καταστράφηκε ελάχιστη ποσότητα τσιγάρων.

- Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος αστυνομικού διευθυντή Υγειονομικού Αξιωματικού σχετικά με παράνομες συνταγογραφήσεις σε ατομικά βιβλιάρια υγείας αστυνομικών (ύψος ποσού συνταγογραφήσεων 150.000 ευρώ). Ο εν λόγω ιατρός υγειονομικός χρησιμοποιούσε τα ατομικά βιβλιάρια αστυνομικών ασθενών, κατά τις επισκέψεις τους στο υπηρεσιακό ιατρείο και αφαιρούσε σελίδες των βιβλιαρίων (εντολών υγειονομικής περίθαλψης) προκειμένου να αναγράφει ιατρικές εξετάσεις σε τρίτους ή να ιδιοποιείται εντολές υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό την απόκτηση οφέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: