Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

To ΥΠΕΞ αποτρέπει τους Έλληνες από τη συμμετοχή στο "Στολίσκο της Ελευθερίας ΙΙ"

“Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, δεν αντιμετωπίζει την ουσία του ανθρωπιστικού προβλήματος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προτρέποντας τους Έλληνες πολίτες και τα πλοία και πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου, να μη συμμετάσχουν στο νέο στολίσκο, για την ελευθερία του αποκλεισμένου λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται, ότι ένα χρόνο πριν, στις 31 Μαΐου του 2010, εννέα Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν κατά την επίθεση Ισραλινών κομάντο εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον επόμενο μήνα την έκθεση του για αυτή την επίθεση, ενώ η έκθεση της ισραηλινής ερευνητικής Επιτροπής, που διορίστηκε από την κυβέρνηση, για να αποφανθεί σχετικά με την επίθεση, ήταν – φυσικά - απαλλακτική.....

Στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου, ζητείται να ληφθούν υπόψη η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας, καθώς και οι άμεσοι κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των περυσινών γεγονότων.

Επισημαίνεται επίσης ότι "η χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ευθύνη της κυβέρνησης, με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας" και "σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των πράξεών τους".

"Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που αποτελεί τη μόνη οδό για συνολική και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού", καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ισραήλ προειδοποιεί για “επιζήμιες συνέπειες”

"Το Ισραήλ καλεί όλα τα κράτη να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η αποστολή του στολίσκου και να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους για τους κινδύνους που συνδέονται με τη συμμετοχή τους σε τέτοιες επιζήμιες προκλήσεις", ανέφερε σε επιστολή του προς τον ΟΗΕ ο Ρον Πρόσορ, ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στο Διεθνή Οργανισμό.

"Αυτή η πρόκληση, που ξεκίνησε με το πρόσχημα ότι παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, έχει ξεκάθαρο στόχο να εξυπηρετήσει μία εξτρεμιστική πολιτική ατζέντα και ενδέχεται να έχει επικίνδυνες συνέπειες", πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει στο νέο αυτό στολίσκο να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο σύμφωνα με τον Πρόσορ, πολλές από τις ομάδες που συμμετέχουν στο στολίσκο "διατηρούν δεσμούς με εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η Χαμάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: