Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ινστιτούτο ICG: Να σταματήσει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο η νέα τουρκική κυβέρνηση

Ινστιτούτο ICG: Να σταματήσει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο η νέα τουρκική κυβέρνηση

Η νέα τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές, πρέπει να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό και στα θέματα του Αιγαίου, λέει η Ομάδα Διεθνών Κρίσεων, ICG , ένα από τα εγκυρότερα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά ινστιτούτα.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει μονομερώς να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να επιτρέψει -μονομερώς- τη χρήση των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδας ΖΑΜΑN, ο διευθυντής Τουρκίας - Κύπρου του ICG, Hugh Pope.

«Η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει επιτρέποντας το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους - όπως είχε υποδείξει και το ICG - αλλά και χωρίς αυτό το μέτρο, η εφαρμογή πρωτοκόλλου της Άγκυρας θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας», λέει ο κ. Pope.....

Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου βοηθά στην απελευθέρωση πολλών κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν μπλοκαριστεί, αλλά και στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Eλληνοκυπρίων, κάτι που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη λύση του Kυπριακού.

«Η απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Eλληνοκυπρίων, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επανένωση της νήσου», λέει ο Hugh Pope, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Για τις ελληνικές διαφορές, ο διευθυντής του ICG πρότεινε επίσης στην τουρκική κυβέρνηση να κάνει «τολμηρά» όπως λέει, βήματα για τη λύση των διαφορών.

«Η Τουρκία, όντας πολύ περισσότερο ισχυρή στρατιωτικά, μπορεί να βοηθήσει σταματώντας τις υπερπτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά», λέει ό αρθρογράφος και προσθέτει ότι «η νέα τουρκική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει ρητορικά το υπόβαθρο για τον συμβιβασμό και παρόμοιο βήμα πρέπει να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: