Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η Λιβύη έχασε πάρα πολλά χρήματα από την Goldman Sachs


Σε δημοσίευμα της , η Wall Street Journal, αναφέρεται ότι το 2008 η Λιβύη τοποθέτησε $1.3 δισεκατομμύρια σε διάφορα (επενδυτικά) προϊόντα της Goldman Sachs, όπως options σε συνάλλαγμα, και μετοχές στη Citigroup, την ιταλική UniCredit, την Banco Santander, κ.ά.

Με την έλευση όμως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα χρήματα αυτά έχασαν το 98% της αξίας τους!...



Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010, τα χρήματα που είχαν απομείνει στον επενδυτικό φάκελο του λιβυκού κρατικού fund άξιζαν μόλις $25.1 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που έγινε στη Τρίπολη μεταξύ των υπευθύνων του λιβυκού fund και της Goldman Sachs, διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους. Οι Λίβυοι θεώρησαν ότι είχαν εξαπατηθεί και συμπεριφέρθηκαν σαν ταύροι σε υαλοπωλείο. Μάλιστα χρειάστηκε μεγάλη αστυνομική συνοδεία προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν ασφαλείς από τη χώρα οι εκπρόσωποι της Goldman.

Στη συνέχεια, η Goldman προσπάθησε να οργανώσει διάφορες συμφωνίες προκειμένου οι Λίβυοι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, μεταξύ των οποίων και η προσφορά στη Λιβύη μεγάλου πακέτου μετοχών της ίδιας της εταιρίας τους, πλην όμως καμία δεν ολοκληρώθηκε τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: