Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Νέο Eurogroup την Κυριακή λόγω... διάστασης απόψεων


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν την Τρίτη για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εξαιτίας της διάστασης απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και θα συναντηθούν ξανά την Κυριακή 19 Ιουνίου, μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντηση της 20ης Ιουνίου...



«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μία λύση την επόμενη εβδομάδα», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, έπειτα από τις άκαρπες εξάωρες συνομιλίες με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν και πάλι στο Λουξεμβούργο την Κυριακή, μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη και θα συνεχίσουν και τη Δευτέρα τις συνομιλίες τους, δήλωσε ο Λικ Φρίντεν.

Ο Σλοβάκος ομόλογός του Ιβαν Μίκλος εμφανίσθηκε επιφυλακτικός ως προς τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με τον Λικ Φρίντεν, το πρόβλημα έγκειται στο ότι, με οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην δημιουργηθεί πιστωτικό επεισόδιο, δηλαδή μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα θα εθεωρείτο από τις αγορές ανίκανη να αποπληρώσει το χρέος της.

Αυτό θα δημιουργούσε τον κίνδυνο δημιουργίας αλυσιδωτής αντίδρασης με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, το νέο πακέτο βοήθειας μπορεί να φθάσει τα 105 δισ. ευρώ, «80 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους και περί τα 25 δισεκατομμύρια» που θα προέρχονται από τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των τραπεζών θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περισσότερο του 30% του νέου πακέτου βοήθειας, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών.

Η ιδέα συνίσταται στο να δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να αποπληρώσει, είτε ανταλλάσσοντας παλαιά ομόλογα με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, είτε λαμβάνοντας τη δέσμευση των ιδιωτών πιστωτών ότι όταν τα ομόλογά τους λήξουν, θα αντικατασταθούν με νέα ίδιας αξίας.

Άλλο σημείο τριβής στις συνομιλίες είναι ο εθελοντικός ή αναγκαστικός χαρακτήρας της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φαντασθεί πώς αυτό θα γίνει σε εθελοντική βάση».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι για να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή στις αγορές οποιαδήποτε αναδιάρθρωση πρέπει να είναι «απολύτως εθελοντικού χαρακτήρα», γραμμή επί της οποίας συμφωνούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ωστόσο, ακόμη και η εθελοντική συμμετοχή δεν θα αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: