Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Πόσα θα πληρώσει η Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ;


Στα γραφεία της Deutsche Telekom στη Βόννη αναμένεται να φτάσει σήμερα η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών με την οποία το ελληνικό δημόσιο ζητά την ενεργοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά από τη γερμανική εταιρία του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, που βρίσκεται στην κατοχή του Δημοσίου...Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, με ταχύτητες πρωτοφανείς σε σχέση με τη μνημειώδη αδράνεια που δείχνει για άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, η κυβέρνηση προχωρά στην πώληση του 10% του ΟΤΕ.

Για την πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει ποσό της τάξεως των 390 εκατ. ευρώ. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι, αν η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τη γερμανική εταιρία την ενεργοποίηση της συμφωνίας κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών με την αντιπροσωπεία της D.T. στην Αθήνα, η τιμή θα ήταν κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ υψηλότερη.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η σχετική επιστολή με την οποία η κυβέρνηση ζητά την ενεργοποίηση της συμφωνίας θα παραληφθεί σήμερα, η τιμή της συναλλαγής την οποία θα κληθεί να πληρώσει η D.T. θα υπολογιστεί με βάση τη μέση τιμή της μετοχής του ΟΤΕ κατά τις 20 τελευταίες συνεδριάσεις, δηλαδή από τις 6 Μαΐου έως και χθες 2 Ιουνίου, όπου ήταν 6,94 ευρώ, πλέον υπερτιμήματος 15%, δηλαδή 7,99 ευρώ τελική τιμή ανά μετοχή.

Να σημειώσουμε ότι στο εν λόγω διάστημα η μετοχή του ΟΤΕ κατέγραψε 11 πτωτικές και 9 ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ το εύρος της διακύμανσής της ήταν από 6,41 και 7,44 ευρώ.

Ενδεικτική πάντως της τιμής στην οποία προχωρά η πώληση του 10% είναι ότι για την εκχώρηση του ποσοστού αυτού το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει περίπου 50 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το ποσό που εισέπραξε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση για την πώληση μόλις του 3% του ΟΤΕ, το οποίο πουλήθηκε στην τιμή των 29,75 ευρώ ανά μετοχή.

Με την εκχώρηση του 10%, στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου θα παραμείνει το 6% καθώς και ποσοστό 4% το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ.

Η συμφωνία αυτή ολοκληρώθηκε ταχύτατα καθώς η D.T. ήταν υποχρεωμένη να αγοράσει το συγκεκριμένο ποσοστό αν αυτό ζητούνταν από το Δημόσιο. Σε περίπτωση όπου αρνούνταν, η συμφωνία των δύο πλευρών θα ήταν άκυρη.

Το ουσιαστικό ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στη διαπραγμάτευση για το 6%, ποσοστό που επίσης σκοπεύει να πουλήσει το Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτήν αναμένεται ότι η Deutsche Telekom, η οποία για την αγορά του 40% του ΟΤΕ θα έχει διαθέσει περίπου 4,4 δισ. ευρώ, θα θελήσει να επιβάλει τους δικούς της όρους σε θέματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και έχουν άμεση επίδραση στη διαμόρφωση του κόστους για το προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: