Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ οι ζημιές στο Σύνταγμα

Ιδιαίτερα εκτεταμένες και ακριβές για το Δήμο είναι οι ζημιές που έγιναν στη διάρκεια των τελευταίων επεισοδίων στην πλατεία Συντάγματος, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσαν πάρα πολύ εκτεταμένες ζημιές. Αναφέρομαι στο ζήτημα που έχει πιθανόν πλέον καταντήσει ρουτίνα, δηλαδή να γίνονται ζημιές στην πόλη και μάλιστα στην περιουσία του Δήμου. Τώρα πλέον με δεδομένα τα οικονομικά του Δήμου και την έκταση αυτών των ζημιών νομίζω ότι πρέπει να ενημερώσω το σώμα και να πω τι προτιθέμεθα να κάνουμε” είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Όπως εξήγησε το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των καταστροφών δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί επακριβώς αλλά “ανέρχεται μετά βεβαιότητας σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κι επειδή, όπως είπα, ο Δήμος με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν μπορεί να καλύψει τέτοια δαπάνη, προτίθεμαι να ζητήσω από τα αρμόδια υπουργεία να καλύψουν τη δαπάνη της αποκατάστασης των ζημιών. Εάν τυχόν αυτό δε γίνει, θα εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούμε και να διεκδικήσουμε αποζημίωση με αστική ευθύνη του δημοσίου”.

Οι ζημιές περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα από τις ορθομαρμαρώσεις και τις επικαλύψεις των διαφόρων στοιχείων της πλατείας Συντάγματος, σιντριβάνια, στηθαία κλπ. Έχουν αποκοπεί ακόμα και τμήματα των συμπαγών ογκολίθων στα περιμετρικά στηθαία.....

Έχουν ακόμα αποξηλωθεί και θρυμματιστεί κατά τμήματα οι μαρμάρινες πλάκες των επιστρώσεων της πλατείας είτε με λοστούς είτε λόγω φωτιάς. Ανάλογες φθορές έχουν υποστεί και τα σκαλοπάτια στην κλίμακα που οδηγεί στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην λεωφόρο Αμαλίας.

Επιπλέον έχουν αποξηλωθεί τα ξύλινα μέρη και έχουν υποστεί καταστροφές τα περίτεχνα μαρμάρινα έδρανα των καθισμάτων της πλατείας Συντάγματος τα οποία ήδη απομακρύνθηκαν από τα συνεργεία. Έχει προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση από πυρκαγιές, καπνούς, σπρέι κλπ.

Οι φθορές είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση της πλατείας και σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να αποκατασταθούν σημειακά καθώς προαπαιτείται καθαίρεση και των όμορων μαρμάρινων τμημάτων και μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: