Τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ανάγκης αλλά όχι με πρωθυπουργό τον ίδιο, πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του ίδιου και του πρωθυπουργού. Περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άντρες φέρεται να έχουν συμφωνήσει...
για την τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου, στη θέση του πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, ο πρώτος πρότεινε στον πρόεδρο της ΝΔ, τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, ακόμα και χωρίς πρωθυπουργό τον ίδιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να συζητήσει όλες προτάσεις προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και αυτό, κατέστησε σαφές στις συνομιλίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Στην, διάρκειας 20 λεπτών, τηλεφωνική συνομιλία που είχαν νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι εφόσον, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μπορέσουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους, υπάρξουν χρονικές δεσμεύσεις για τις διαπραγματεύσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, τότε και μόνο τότε ο ίδιος θα μπορούσε να συμφωνήσει και σε σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συναίνεσης, ακόμα κι αν δεν θα ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός.
Το θέμα δεν είμαι εγώ, φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά η σωτηρία της χώρας.
Και επισήμανε στον κ. Σαμαρά ότι οι στιγμές που διανύει η χώρα είναι πολύ κρίσιμες, οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας και απαιτούνται προτάσεις ιστορικής ευθύνης για το σήμερα και το μέλλον του τόπου.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του και να κάνει τη δουλειά του, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας, εξάλλου, με συνεργάτες του φέρεται να είπε ότι ο ίδιος έχει κάνει τις επιλογές του, έχει πάρει τις αποφάσεις του, ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και ότι θα προχωρήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την προσπάθεια να βάλει τη χώρα σε μια νέα εποχή, για να μη ξαναζήσουν οι Έλληνες πολίτες όσα ζουν σήμερα.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς συμφώνησε και απάντησε πως δέχεται αλλά μόνο αν δεν βρίσκεται στην πρωθυπουργία ο κ. Παπανδρέου.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα τοποθετηθεί επισήμως αφού έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου από το Μαξίμου.
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011
"Ναι" Παπανδρέου σε Κυβέρνηση χωρίς αυτόν
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου