Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγει ο ΔΣΑ για το Μνημόνιο

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει την "μάχη" του με το Μνημόνιο, ακόμα και μετά την απόφαση του ΣτΕ που το έκρινε καθόλα νόμιμο, καθώς θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ώστε να ακυρωθούν ορισμένες αποφάσεις του Μνημονίου.

Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του Προέδρου, κ. Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου, ο ΔΣΑ ηγήθηκε επιστημονικά μιας νομικής προσπάθειας υπεράσπισης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών που θίγονται, επιδιώκοντας την αποτελεσματική παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας για την προστασία αυτών, υπό το φώς του Συντάγματος και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συμβάσεων.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι:

"Στις 29.7.2010 ο ΔΣΑ κατέθεσε από κοινού με άλλους επιστημονικούς φορείς, ενώσεις και πολίτες αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση ορισμένων αποφάσεων και πράξεων εκτελεστικών του Μνημονίου. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 23.11.2010 ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας...."

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΣτΕ φέρεται να έχει απορρίψει την επίμαχη αίτηση και τους δικαστές να εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι το Μνημόνιο ήταν τάχα αναγκαίο για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας καθώς και ότι το δικαίωμα στην περιουσία των θιγόμενων, δηλαδή στους μισθούς και στις συντάξεις τους, περιορίζεται νομίμως καθώς διατηρούνται τάχα σε βιώσιμα επίπεδα. Έτσι φαίνεται, ότι το ΣτΕ χωρίς συνταγματική μεταβολή, μετέστη σε συνταγματικό δικαστήριο.

Με την επιφύλαξη της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, ο Δ.Σ.Α έχει αποφασίσει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επιδιώκοντας για μια ακόμη φορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, όπως πράττει ιστορικά μέχρι σήμερα.

Ο ΔΣΑ τέλος εκφράζει:


-τη λύπη του για την απαράδεκτη διαρροή της απόφασης της διάσκεψης της μείζονος Ολομέλειας την ίδια ακριβώς ώρα που η κυβέρνηση του Μνημονίου ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή,

-τη λύπη του για την ποιότητα που έχει λάβει η δημοκρατία στη χώρα, μετά τα παραπάνω φαινόμενα και

-την ελπίδα του ότι το περιεχόμενο της απόφασης δεν έχει αποδοθεί σωστά από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: