Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τρισέ: "Πιο γρήγορες κυρώσεις αν δεν σέβεστε τις δεσμεύσεις"


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ επισήμανε για άλλη μια φορά πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι εθελοντική καθώς και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο μια "στάση πληρωμών." Παράλληλα όμως, τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ένα πιο "γρήγορο και πιο αυτοματοποιημένο καθεστώς κυρώσεων"...



για τα κράτη που δεν σέβονται τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.

“Εμείς έχουμε μια πολύ απλή θέση, είναι μια συμβουλή προς τα κράτη επειδή η ΕΚΤ δεν αποφασίζει: οι αναδιαρθρώσεις χρέους πρέπει να είναι εθελοντικές” και “θα πρέπει να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ένα 'πιστωτικό γεγονός' και να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μια στάση πληρωμών”, δήλωσε ο κ. Τρισέ στο Λονδίνο.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, εμμένει στην άποψή του για ύπαρξη ανάγκης μεταρρύθμισης της ζώνης του ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Τρισέ τάχθηκε εκ νέου υπέρ των μεταρρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, όπως την εισαγωγή πιο αυστηρών και συστηματικών κυρώσεων στην περίπτωση δημοσιονομικών υπερβάσεων.

"Το σημερινό πλαίσιο διακυβέρνησης (της ευρωζώνης) δεν τέθηκε σωστά σε ισχύ και, πιο σημαντικό ακόμη, αποδείχθηκε ανεπαρκώς περιοριστικό", προσέθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ υπερασπίζεται μεταξύ άλλων "ένα πιο γρήγορο και πιο αυτοματοποιημένο καθεστώς κυρώσεων" για τα κράτη που δεν σέβονται τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.

"Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τη σημασία να δοθεί γρήγορα τέλος στις εσωτερικές και εξωτερικές ανισότητες", υπενθύμισε ο κ. Τρισέ, ο οποίος έχει καταστήσει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έναν από τους κύριους στόχους του.

Για τον ίδιο σκοπό, ο Τρισέ υπερασπίστηκε εκ νέου την ανάγκη της επιβολής οικονομικών κυρώσεων "σε ένα πρώιμο στάδιο", ώστε να εξασφαλιστεί μια καλύτερη πειθαρχία των χωρών μελών, και της αυστηρής εφαρμογής των κανόνων, χωρίς να υπάρχει το περιθώριο "διακριτικής" αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: