Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σήμερα η απόφαση για ένταλμα σύλληψης του Καντάφι


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα αποφασίσει σήμερα το μεσημέρι αν θα εκδώσει ή όχι ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σε αίτηση προς το δικαστήριο στις 16 Μαΐου ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο ζητεί από τους δικαστές να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά του Καντάφι,...



του γιου του Σεΐφ Αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ-Σενούσι.

Ο εισαγγελέας κατηγορεί τους τρεις άντρες για ανθρωποκτονίες και διώξεις εναντίον πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, μετά τις 15 Φεβρουαρίου, ειδικά στην Τρίπολη, την Βεγγάζη και την Μισράτα.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Δικαστηρίου, 650.000 Λίβυοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και 243.000 έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΗΕ.

Αν οι δικαστές κάνουν δεκτό την αίτηση του εισαγγελέα, ο Καντάφι θα είναι ο δεύτερος επικεφαλής κράτους εναντίον του οποίου θα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: