Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Δραματικές διαβουλεύσεις για τον ανασχηματισμό

«Κλειδί» ο Βενιζέλος για το υπ. Οικονομικών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρίσιμες διεργασίες για τον ανασχηματισμό, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναδεικνύεται σε πρόσωπο κλειδί για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κ. Βενιζέλο προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου η αντιπροεδρία της κυβέρνησης με το υπουργείο Οικονομικών, όμως λέγεται ότι αρνήθηκε, χωρίς να επιβεβαιώνεται η απροθυμία του αυτή.

Πάντως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος έδωσε αρνητική απάντηση στην πρόταση του πρωθυπουργού από το μεσημέρι της Τετάρτης και στη συνέχεια έκλεισε τα τηλέφωνα για να μην εντοπιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου!

Πιθανότατα ο κ. Βενιζέλος μετακινείται, τελικά, στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ πληροφορίες θέλουν ως διεκδικητές του συγκεκριμένου θώκου την Άννα Διαμαντοπούλου – παραμένει, όπως φαίνεται, στο Παιδείας – καθώς και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ίσως ενισχυθεί και με τον τομέα της ενέργειας στο υπουργείο Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Θα υπάρξει και θέση υφυπουργού αποκρατικοποιήσεων στο οικονομικό επιτελείο με επικρατέστερη την Έλενα Παναρίτη....

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος φαίνεται οριστικά εκτός κυβέρνησης, ενώ παίζει το σενάριο να οριστεί και δεύτερος αντιπρόεδρος – πέραν του κ. Βενιζέλου, εφόσον αποδεχθεί – με αρμοδιότητα το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Για τη θέση αυτή φέρεται υποψήφιος ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ακούγεται και για το υπουργείο Άμυνας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετακινείται με προορισμό το υπουργείο Εξωτερικών – φεύγει σίγουρα ο Δημήτρης Δρούτσας – είτε το υπουργείο Άμυνας, εάν μετακινηθεί ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ακούγεται και για το υπουργείο Περιβάλλοντος, εάν παραμείνει ως έχει. Η Τίνα Μπιρμπίλη σε κάθε περίπτωση τίθεται εκτός κυβέρνησης στο πλαίσιο της απομάκρυνσης των «κηπουρών».

Στο πλαίσιο αυτό απομακρύνεται και ο Χάρης Παμπούκης, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος μετακινείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε ρόλο υπουργού Επικρατείας με αντικείμενο την επικοινωνιακή πολιτική.
Επικρατέστερος για το Πολιτισμού και Τουρισμού φέρεται ο Κώστας Σκανδαλίδης, αν και κάποιοι προτάσσουν τη λύση της Λούκας Κατσέλη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναβαθμίζεται και πέραν της Υγείας αναλαμβάνει και τον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σίγουρος για το νέο σχήμα είναι ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος προορίζεται είτε για θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, είτε για υπουργός Τύπου, εάν αποφασιστεί μετακίνηση του Γιώργου Πεταλωτή. Υποψήφιος για το νέο σχήμα είναι και ο Κώστας Καρτάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: