Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Μανδύα που “τα κάνει αόρατα” μελετούν Κινέζοι

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν πρόσφατα κινέζοι ερευνητές, είναι δυνατό να “συρρικνώνουν” την εικόνα αντικειμένων και ίσως να τα εξαφανίσουν.

“Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά” αναφωνούν Κινέζοι ερευνητές που ανακάλυψαν πως μπορούν να χειραγωγήσουν την εικόνα των αντικειμένων κάνοντας τα να μοιάζουν μικρότερα.

Ελέγχοντας τον τρόπο που το φως “καμπυλώνει” γύρω από ένα αντικείμενο κατάφεραν να κατασκευάσουν μια “συσκευή συρρίκνωσης” όπως την ονόμασαν με την χρήση “μετα-υλικών” που δημιουργούν ιδιαίτερα πειστική οφθαλμαπάτη......

Οι ερευνητές του Νοτιοανατολικού Πανεπιστημίου του Νακίνγκ, στη μελέτη τους που δημοσίευσαν στο “Applied Physics Letters”, δημιουργεί οκτώ ομόκεντρους κύκλους ύψους 12 χιλιοστών ο καθένας από τους οποίους όταν περνάνε τα κύματα φωτός “κάμπτονται” και και συμπιέζονται για να αποσυμπιεστούν ξανά όταν φτάσουν στον εσωτερικό δακτύλιο.

Αυτό προκαλεί την ψευδαίσθηση στον παρατηρητή ότι η εικόνα του αντικειμένου, μικραίνει, ενώ όπως σημειώνεται το φαινόμενο της λεγόμενης «οπτικής μετασχηματισμού» μπορεί δυνητικά να κάνει κάτι “αόρατο”.

Ιδιαίτερες εφαρμογές θα βρει πιθανά η συσκευή στην πολεμική βιομηχανία αφού όπως εικάζουν οι ερευνητές θα μειώνει στο ελάχιστο το ίχνος οχημάτων και σκαφών στο ραντάρ στο ελάχιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: