Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

«Κούρεμα» στην ποιότητα ζωής

Η Ελλάδα στην 27η θέση σε σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ

Το µέσο ετήσιο εισόδημα τους είναι περίπου 18.800 ευρώ. Το ποσοστό των ανθρώπων που έµειναν χωρίς δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο είναι µόλις 1%. Το 95% των πολιτών πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές. Το προσδόκιµο ζωής τους φτάνει τα 81,5 χρόνια. Ποιοι είναι οι τυχεροί; Οι Αυστραλοί.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη µελέτη του Οργανισµού για την Οικονοµική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ο Οργανισµός, εξετάζοντας 11 παράγοντες, µεταξύ των οποίων είναι η υγεία, η εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα, η εργασία, η εκπαίδευση αλλά και το περιβάλλον, δηµοσιοποίησε λίστα µε τις καλύτερες χώρες για να ζει κανείς.

Σε αυτή συµπεριλαµβάνονται οι 34 χώρες - µέλη του και στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστραλία. Ακολουθεί ο Καναδάς και η Σουηδία, ενώ ως χειρότερη χώρα για να µένει κανείς ο ΟΟΣΑ θεωρεί την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση.....

Η Ελλάδα, από την άλλη, καταλαµβάνει την 27η θέση. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της µελέτης, µόλις το 43% των Ελλήνων είναι ικανοποιηµένο µε τη ζωή του, ενώ το 54% πιστεύει πως θα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε πέντε χρόνια από τώρα.

Αυτοί που είναι οι πιο ευτυχισµένοι και ικανοποιηµένοι µε την ποιότητα ζωής τους είναι οι ∆ανοί, ενώ ακολουθούν οι Καναδοί και οι Νορβηγοί. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ευστρ. Παπάνης, η έννοια της ποιότητας ζωής είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων. «Η βασικότερη διάκριση είναι ανάµεσα στους λεγόµενους υποκειµενικούς και αντικειµενικούς δείκτες.

Η υποκειµενική διάσταση αναφέρεται στην αίσθηση της ευτυχίας και στην ικανοποίηση που αντλούν τα άτοµα από το περιβάλλον τους, αλλά και από τον εαυτό τους. Η αντικειµενική διάσταση αποτελεί το προϊόν αλληλεπίδρασης των κοινωνικών, οικονοµικών, περιβαλλοντικών και υγειονοµικών παραγόντων που επιδρούν στην ατοµική και κοινωνική ανάπτυξη, όπως ακριβώς κινήθηκε η µελέτη του ΟΟΣΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: