Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η παραμονή Λοβέρδου εντείνει την κρίση στην Υγεία


Έπεσε στο κενό η φιλοδοξία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου να γίνει υπερυπουργός, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό του και με το τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο, με την παρουσία του και με την πολιτική του θα εξακολουθήσει να συντηρεί την κρίση και την αβεβαιότητα στο εθνικό σύστημα Υγείας...



Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Λοβέρδος δήλωνε χθες βράδυ στο περιστύλιο της Βουλής πως δεν θέλει να τελειώσει την αποστολή του στο υπουργείο Υγείας αλλά θα ήταν χρήσιμο να συνεχισθεί και να επεκταθεί στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή η στάση και μόνο, ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά. Συνδέεται με την επιμονή του, η οποία θα μπορούσε να σχολιασθεί και ως «σταυροφορία» για την αποδόμηση του συστήματος Δημοσίας Υγείας.

Θυμίζουμε επιγραμματικά τί καταλογίζεται ως τώρα στον κ. Λοβέρδο, αλλά και όσα έχει κάνει, ειδικά στους κρίσιμους τομείς της πολιτικής του φαρμάκου, της λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων και της εξυπηρέτησης χιλιάδων ασφαλισμένων που τελούν υπό το καθεστώς της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας.

Τα «14» σημεία

Επί ημερών Λοβέρδου:

- Σημειώθηκαν τεράστιες ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν κυριολεκτικά ανθρώπινες ζωές και να ματαιωθούν ακόμη και χειρουργεία.

- Επλήγη ο υγιής μέχρι τώρα κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας .

- Διαμορφώνονται ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στην ελληνική αγορά, μετά την ψήφιση άρον-άρον την Πέμπτη το μεσημέρι από την Ολομέλεια της Βουλής, του Νομοσχεδίου με την επίμαχη τροπολογία, η οποία αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια την απόσυρση κάποιων φαρμάκων από την ελληνική αγορά και θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εταιρείες, καθώς τα φάρμακα που παράγουν είναι από τα πιο οικονομικά και η περαιτέρω μείωση της τιμής τους θα κατεβάσει το τζίρο τους έως και 50%. Έτσι οι εταιρείες είτε θα κλείσουν, είτε θα αρχίσουν να

- εισάγουν τα φάρμακα, τα οποία θα είναι κατά πολύ ακριβότερα.

- Επίσης, κόπηκαν από τη λίστα κοινά, φτηνά φάρμακα, που τα παίρνει πολύς κόσμος και τώρα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

- Οι αναμονές για τα ραντεβού του ΙΚΑ αυξήθηκαν αντί να μειωθούν, όπως έλεγε.

- Οι ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βιώνουν ένα Γολγοθά, περιμένοντας σε ατελείωτες ουρές προκειμένου να εισπράξουν – αν εισπράξουν- τα χρήματα που δικαιούνται και κατέβαλαν σε φάρμακα, εξετάσεις, γιατρούς.

- Δεν άνοιξαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο κόσμος πεθαίνει.

- Κλείνουν Μονάδες Νεφρού και ο κόσμος αργοπεθαίνει.

- Οι γιατροί του ΕΣΥ περιμένουν ακόμη τα χρήματα από τις εφημερίες τους, ενώ εκείνοι του ΟΠΑΔ τα εξευτελιστικά δεδουλευμένα τους (10 ευρώ η επίσκεψη).

- Οι γιατροί των νοσοκομείων καλούνται να κάνουν εφημερίες τις οποίες δεν θα πληρώνονται .Μάλιστα, λόγω των δραματικών περικοπών του κονδυλίου των εφημεριών, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των γιατρών σε κάθε εφημερία, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

- Στράφηκε εναντίον των ακτινολόγων και των αναισθησιολόγων γιατί, όπως είπε, λαμβάνουν υπερβολικές άδειες επικινδυνότητας, αγνοώντας, προφανώς, ότι οι άδειες επικινδυνότητας προβλέπονται από διεθνείς κανονισμούς .

- Δεν έχουν ανανεωθεί ακόμα οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται έντονες δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία .

- Ξεκίνησε έναν πόλεμο με τους φαρμακοποιούς, υιοθετώντας αντικρουόμενες απόψεις, καθώς τη μία στιγμή έλεγε πως τα φαρμακεία είναι πολλά και πρέπει κάποια να κλείσουν και την άλλη πως πρέπει να ανοίξει το επάγγελμα. Για πρώτη φορά οι ασφαλισμένοι έμειναν χωρίς φάρμακα και υποχρεώθηκαν να τα πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους και στη συνέχεια να συνωστίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Αρνητικός αντίκτυπος

Από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του στον πολύπαθο χώρο της υγείας, ο κ. Λοβέρδος αποδείχθηκε πως είναι υπουργός του «φαίνεσθαι», της προχειρότητας και της ανακολουθίας. Δεν διστάζει να προτάξει το προσωπικό του συμφέρον και το «χτίσιμο» του προφίλ του εις βάρος των καυτών θεμάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος. Συχνά πυκνά βγαίνει και μιλάει επί παντός επιστητού, ασκώντας κριτική στους άλλους ενώ ο ίδιος στο υπουργείο του είναι αναποτελεσματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: