Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Μ. Μπλέγερ: Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή

Η Ελλάδα και η Αργεντινή είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις, τονίζει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Μάριο Μπλέγερ, ο κεντρικός τραπεζίτης που διαχειρίστηκε τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της..... λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο κ. Μπλέγερ πάντως επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο ομοιότητες, η μεγάλη απώλεια της ανταγωνιστικότητας της Αργεντινής, λόγω της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας με το δολάριο και το μεγάλο δημόσιο χρέος και η κατοχή μεγάλου μέρους από αυτό από τις τοπικές τράπεζες.

Αλλά, επισημαίνει ότι το να είσαι μέρος μίας νομισματικής ένωσης έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς «η συμμετοχή στην ευρωζώνη δίνει στην Ελλάδα έναν μηχανισμό για τον τρόπο κατοχής του χρέους».

«Η Αργεντινή δεν είχε άλλη επιλογή από τη χρεοκοπία γιατί δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός να την βοηθήσει» λέει ο κ. Μπλέγερ και σημειώνει ότι η επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη είναι μία πολύ κακή επιλογή....

Ωστόσο, εκτιμά ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσει μία ελάφρυνση του χρέους της και σημειώνει ότι η επιστροφή στις αγορές είναι κάποιες φορές ευκολότερη από μία χρεοκοπία.

Τέλος, τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται παράλληλα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση της παραγωγικότητας και μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: