Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Στις αρχές Ιουλίου η πώληση του ΟΤΕ


Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταβιβαστεί το 10% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ενώ παράλληλα τρέχει και η διαπραγμάτευση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής εταιρίας για την απόκτηση από τους Γερμανούς επιπλέον ποσοστού 5% μέχρι το τέλος του 2011...



Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στις επαφές που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της διοίκησης της Deutsche Telekom και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών το Δημόσιο εξέφρασε την επιδίωξή του να πουλήσει το 15% των μετοχών του ΟΤΕ, διατηρώντας μόλις το 1%.

Οι Γερμανοί, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, υποστήριξαν πως ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το επιπλέον 5% υπό όρους και προϋποθέσεις.

«Για να αυξήσουμε περαιτέρω τη συμμετοχή μας πρέπει να υπάρξουν αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα στο εργασιακό καθεστώς που διέπει τον Οργανισμό», φέρεται να τόνισαν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως παρουσίασαν στον υπουργό στοιχεία που αποδεικνύουν το πλεονάζων προσωπικό, το οποίο εκτιμάται στους 2.500 εργαζομένους.

«Ουσιαστικά, η ηγεσία της Deutsche Telekom έθεσε στον υπουργό θέμα άρσης της νομιμότητας αφού ο ΟΤΕ μετά και την απόκτηση του επιπλέον ποσοστού θα είναι ιδιωτική εταιρία», τονίζει πηγή που συμμετείχε στις επαφές.

Σε ό,τι αφορά την τιμή μεταβίβασης του 10%, προσδιορίζεται ρητά στη σύμβαση που υπέγραψαν το ελληνικό δημόσιο και η Deutsche Telekom προ ετών.

Ωστόσο, στο ερώτημα πού θα διαμορφωθεί η τιμή για το επιπλέον 5%, απαντούν ότι το ύψος θα προσδιοριστεί με βάση τις τρέχουσες αξίες την περίοδο όπου θα γίνει η πώληση.

Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το 5% θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του ελληνικού δημοσίου σχετικά με τα αιτήματα των Γερμανών.

Σημειώνεται πως σταθερά εδώ και περίπου δύο χρόνια η D.T. αξιώνει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του κόστους προσωπικού, που, σύμφωνα με την εταιρία, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πλήττοντας τη δυνατότητα του Οργανισμού να είναι ανταγωνιστικός.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της διοίκησης του ΟΤΕ, στο τέλος του προηγούμενου χρόνου το κόστος εργασίας, που το 2010 ανήλθε σε 766 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούσε στο 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του ΟΤΕ και στο 35,3% των εσόδων του, τα οποία την προηγούμενη χρονιά υποχώρησαν κατά 10%, ενώ ταυτόχρονα η κερδοφορία μειώθηκε κατά 78,5%.

Για να γίνει όμως οποιαδήποτε αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς τον υπαλλήλων του ΟΤΕ που εργάζονται σε αυτόν πριν από το 2005 θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, στον οποίο προβλέπεται η μονιμότητα, έχει κυρωθεί με νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: