Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΕΕ: Άμεση ψήφιση του μεσοπρόθεσμου για την πέμπτη δόση-Και ιδιώτες στο νέο πακέτο βοήθειας

Άμεση ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τον πρωθυπουργό κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση δανείου, ύψους 12 δισ. ευρω, στις αρχές Ιουλίου. Γι' ακόμη μία φορά απηύθυναν έκκληση για συναίνεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιον, Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι σημείωσε ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, θα συμμετεχουν εθελοντικά και ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%.....

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε τη νέα χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια - κι αυτό έγινε αποδεκτό, δεδομένης της διαβεβαίωσης του κ. Παπανδρέου ότι το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο. «Κάτι τέτοιο θωρακίζει τη χώρα», υπογράμμιζαν οι κυβερνητικές πηγές.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, στη βάση και των αποφάσεων του Eurogroup. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο - υποστηρίζουν οι «27»- θα ελαφρύνει το βάρος των δανειακών αναγκών της χώρας.

Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση της Συνόδου καλούνται όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να στηρίξουν τους κύριους στόχους και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Καταγράφεται ακόμη η κατανόηση προς τους Έλληνες πολίτες, αλλά και η εξαιρετική σημασία που έχουν οι θυσίες για τη μελλοντική ευημερία.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

»Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες.

»Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά ισχύουσες πρακτικές, και θα επιτρέψει παράλληλα την εκταμίευση εγκαίρως της δόσης των δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Ιούλιο.

»Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές .

»Υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.

»Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια , το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.

»Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής , μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.

»Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας».

Παπανδρέου: «Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας»

Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως «ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια πολύ σταθερή πορεία, δύσκολη βέβαια πορεία, με πολλές θυσίες, που θα μας οδηγήσει σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία. Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας κι αυτό είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον της Ελλάδας, όχι απλώς ένα "πράσινο φως"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: