Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τι μέλλει γενέσθαι για την ΚΑΕ Ολυμπιακός;


Η απόφαση του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου να αποχωρήσουν από την ΚΑΕ Ολυμπιακός είναι οριστική. Όμως τι γίνεται με την ομάδα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει;

Ο Παντελής Δέδες, δικηγόρος που εξειδικεύεται στον αθλητικό τομέα και μέλος του CAS, εξηγεί στη «SportDay» όλες τις παραμέτρους της επόμενης ημέρας. Ο «Ντούντα» ήξερε και… τοποθετείται...



Μπορούν να αποχωρήσουν έτσι απλά;
«Η απόφαση περί αποχώρησης είναι απλή για τους αδελφούς Αγγελόπουλους και νόμιμη, διότι δεν υπάρχει νόμος που να τους απαγορεύει να το κάνουν. Έχουν αυτό το δικαίωμα. Βεβαίως πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι πως είναι συνυπαίτιοι για όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν επί των ημερών τους και οι δικαιολογίες περί σφαλμάτων στα οποία υπέπεσαν οι διαιτητές στον τάδε αγώνα δεν ευσταθούν».

Μπορούν να κηρύξουν πτώχευση;
«Γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν ορισμένα στοιχεία. Οταν ομάδα έχει προϋπολογισμό 40 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία εν πολλοίς ήταν συνεπής, πώς μπορείς να τεκμηριώσεις ότι δεν υπάρχουν χρήματα; Δεν μπορούν να ζητήσουν την πτώχευση. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν να μπουν σε ειδική διαμεσολάβηση και επί δύο χρόνια. Κανείς δεν θα μπορεί να κάνει πράξεις εκτελέσεως εναντίον τους. Την ίδια ώρα θα κληθούν τμηματικά να ξεπληρώσουν όλα τα χρέη».

Υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει κάποιος τα λεφτά του;
«Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και το άρθρο 118Α, οι πρόεδροι των ομάδων, των σωματείων, ΚΑΕ, ΠΑΕ κ.λπ. είναι υπεύθυνοι για τα χρέη που έχει αθλητική ανώνυμη εταιρεία προς τους τρίτους. Επομένως μπορούν να φύγουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα χρέη που δημιούργησε ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια που ήταν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας».

Εφόσον υπάρχουν σε ισχύ συμβόλαια (ισχύει για Σπανούλη, Βασιλόπουλο, Κέσελ, Νίλσεν, Παπανικολάου, Σλούκα, Έρτσεγκ, Τεόντοσιτς, Μπουρούση και Κατσίβελη, ενώ οψιόν έχει ο Νεστέροβιτς), τι θα γίνει;
«Θα αναφέρω ως παράδειγμα αυτό του Μπουρούση, στον οποίο χρωστούν χρήματα. Αν, λοιπόν, σηκωθεί και φύγει με καταγγελία σύμβασης, είναι υποχρεωμένοι κατ' αρχάς ο Ολυμπιακός και μετά οι Αγγελόπουλοι να πληρώσουν όλα τα δεδουλευμένα έως το τέλος του πρωταθλήματος και στη συνέχεια, αν ο Μπουρούσης βρει ομάδα που του δίνει περισσότερα από αυτά που έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, μπορεί να συνεχίσει εκεί την καριέρα του, δίχως να του χρωστούν κάτι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι. Αν τώρα βρει ομάδα που του δίνει λιγότερα από τα συμφωνηθέντα με τον Ολυμπιακό, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι υποχρεούνται να πληρώσουν τη διαφορά».

Το δεδομένο των οφειλών πώς μεταφράζεται;
«Εφόσον υπάρχει αιτία, εφόσον υπάρχουν αποδεδειγμένες οφειλές διάρκειας τεσσάρων ή πέντε μηνών, οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στη FIBA και σε δύο μήνες βγαίνει η απόφαση που φυσικά δικαιώνει τους παίκτες».

Τι ισχύει για τους υπαλλήλους;
«Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα όταν πρόκειται για εργατικές υποθέσεις. Με μία σημείωση: δεν διεκδικούν παρά τα δεδουλευμένα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις εμπορικές συμφωνίες. Και στα έγκυρα συμβόλαια εξυπακούεται πως διεκδικούνται τα πάντα (μπόνους κ.λπ.). Γενικά ο Ολυμπιακός καλείται να πληρώσει ό,τι διακανονισμό έχει κάνει κατά τη διάρκεια της προεδρίας των Αγγελόπουλων».

Πώς οι μετοχές μπορούν να πάνε στον Ερασιτέχνη;
«Για να αλλάξουν χέρια οι μετοχές, πρέπει να τις δωρίσουν οι Αγγελόπουλοι ή να τις πουλήσουν. Αλλιώς δεν γίνεται. Και αν πουλήσουν, θα πάει το ΣΔΟΕ να ελέγξει τη διαδικασία. Ούτως ή άλλως, όμως, υπάρχει πρόβλημα οικονομικής φύσεως (σ.σ.: υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης) στον Ερασιτέχνη, οπότε αυτό το ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά απλό είναι».

Η… άλλη διάσταση
«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει μία περιουσία αυτή τη στιγμή, που είναι οι παίκτες που έχουν συμβόλαιο με την ομάδα. Είναι κτήμα του Ολυμπιακού, που μπορεί να βγει στην πιάτσα και να πει "πουλάω τον τάδε ή τον δείνα" έναντι ας πούμε 100.000 ευρώ. Αν συμβεί αυτό και βρεθεί αγοραστής, ο παίκτης δεν μπορεί να πει "δεν πάω", γιατί αυτομάτως θα του αφαιρεθούν από τα έχει λαμβάνειν αυτά τα 100.000 ευρώ. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν το δικαίωμα να τους μεταβιβάσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: