Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Παραμένει φαβορί για το ΔΝΤ η Λαγκάρντ


Ο Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς, που επισκέφθηκε το Τόκιο, ζήτησε σήμερα από την ιαπωνική κυβέρνηση τη στήριξή της στο πλαίσιο της εκστρατείας του με σκοπό να διαδεχθεί το Ντομινίκ Στρος-Καν στη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές, ο κ. Κάρστενς θεωρείται «αουτσάιντερ» στην κούρσα για...την ανάδειξη του νέου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, με «φαβορί» την υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Όμως μία ομάδα κρατών που δεν θέλουν να συνεχίσει να βρίσκεται κάποιος Ευρωπαίος στην ηγεσία του ΔΝΤ, όπως συμβαίνει ανελλιπώς από το 1944 και εντεύθεν, στηρίζουν τον Κάρστενς.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo, «η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν 'ανοίξει τα χαρτιά' της, δεν υποστηρίζει προς το παρόν φανερά κανέναν απ’ τους δύο εναπομένοντες υποψηφίους».

Ο κ. Στρος-Καν υπέβαλε παραίτηση που έγινε αμέσως δεκτή στα μέσα Μαΐου, αφού συνελήφθη στη Νέα Υόρκη για «σεξουαλική επίθεση» σε μία αφρικανικής καταγωγής καμαριέρα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Η Ιαπωνία είναι, μετά τις ΗΠΑ, ο δεύτερος κατά σειράν μεριδιούχος του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΝΤ.

Η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Στρος-Καν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και την 30ή Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: