Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν για τα μάτια του κόσμου;


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε την επιστροφή 10.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2011, ενώ άλλοι 23.000 στρατιώτες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2012.

Στο Αφγανιστάν όμως θα παραμείνουν τουλάχιστον 68.000 στρατιώτες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων,...



γεγονός που καθιστά αμφίβολη την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να θέσει τέλος σε έναν κοστοβόρο πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η απόσυρση 4.000 στρατιωτών της χώρας του από το Αφγανιστάν.

Ο Ομπάμα, κατέστησε σαφές πως προέχει η επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας πως "είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα του οίκου μας".

Ο Αμερικανός πρόεδρος που καλείται να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις μελών του Κογκρέσου να λήξει αυτός ο πόλεμος που κοστίζει περισσότερα από 110 δισ. δολάρια το χρόνο, τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις προσπάθειες για πολιτική λύση με τους Ταλιμπάν.

Καθώς έχει συμπληρωθεί μία δεκαετία στρατιωτικών επιχειρήσεων, που άρχισαν μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ενώ, όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι πλέον σαφές ότι η Αλ Κάϊντα "βρίσκεται σε δεινή θέση", η αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Πακιστάν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.

"Καμία άλλη χώρα δεν απειλείται περισσότερο από τους εξτρεμιστές όσο το Πακιστάν. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε τη συμμετοχή του Πακιστάν στην προσπάθεια να επικρατήσει σταθερότητα και ειρήνευση στην περιοχή που έχει πληγεί από τον πόλεμο" σημείωσε ο Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: